Lycée Notre Dame de Sion

Cumhuriyet Caddesi 127 Harbiye 34373 Istanbul - Tel:+90 (212) 219 16 97 www.nds.k12.tr

FREDERIC CHIU

piyanist

New York’taki “Juilliard School” ve Paris’teki “Ecole Normale de Musique”’de eğitim gören Frederic Chiu, kariyerini önce Avrupa’da, sonra ABD’de, Güney Amerika’da ve Asya’da sürdürdü ve sanatını gerek resitalle, gerek oda müziği olarak, gerekse orkestrayla birlikte icra etti.

Chiu, Londra’daki Wigmore Hall, New York’taki Lincoln Center gibi dünyanın en saygın salonlarında çaldı. Konserleri onu Avrupa’ya, Güney ve Kuzey Amerika’ya, Asya’ya ve Afrika’ya yolladı.

Fransa’da; Théâtre des Champs-Elysées, Gaveau, Châtelet ile la Cité de la Musique’te, Lyon
Operası’nda, Montpellier Corum’da, Strasburg’da Palais des Congrès’de sahneye çıktığı gibi, les Bouffes du Nord, le Cirque d’Hiver, la Salle Cortot, le Château de la Verrerie gibi daha samimî ve daha sıradışı salonlarda da çaldı. Roque d’Anthéron, Montpellier, ya da Chopin Festivali gibi festivallerde çok beğenilmektedir.

Diskografisinde yirminin üzerinde kayıt bulunmakta olup, bunların arasında Serge Prokofiev’in sadece piyano için bestelenmiş eserlerinin tamamı, 10 CD’lik bir takımın yayınlanmasından önce referans oluşturmuştur. Sanatçı ayrıca Rus bestecinin piyano konçertolarını da Estonya Milli Senfoni Orkestrası, BBC İskoç Senfoni Orkestrası ile yorumlamış, Rotterdam’ın saygın Valery Gergiev Festivali’nde bol alkış alan üç resital vermiş ve Paris’te benzeri görülmemiş bir şekilde bir gecede Sonatların tümünü çalmıştır.

Daha başka kayıtlar Chopin’i, suretlerini, Mendelssohn’u, Rossini’yi keşfettirmektedir. Ravel / Decaux / Schönberg plağı ise onun seçmeciliğini yansıtır. Franz Liszt’in piyano solo versiyonuyla Schubert’in Kuğu Şarkısı’na ayırdığı plağı, bu repertuvarın diskografisini alt üst etmiştir.

Son yayınlananlar : Debussy ve Gao Ping ("Distant Voices"), la musique de Gurdjieff/De Hartmann
("Hymns & Dervishes").

Sanatçı, oda müziğinde, Pierre Amoyal ve Joshua Bell, Christian Ivaldi, Gary Hoffman, Michel Lethiec, Paul Meyer, les Quatuors Daedalus, Shanghai ve St. Lawrence ile birlikte çalmıştır.

İlgi alanları Chiu’yu, yazar / palyaço Howard Buten veya aktörler Sami Frey, Richard Sammel ve Brian Bedford ile işbirliği yapmak suretiyle geleneksel klasik müzik alanının dışına çıkartmıştır.

Frederic Chiu aranılan bir pedagog olup, "Deeper Piano Studies"’deki stajları katılımcılarına sanatçı çalışması, sanatçı yorumu, sanatçı hayatı konusunda derin bir felsefî ve psikolojik yaklaşım keşfettirmektedir. Chiu, Çin’deki dokuz ulusal konservatuvarının yanı sıra, The Juilliard School, Indiana University, The Banff Centre, Seoul National University gibi, dünyanın büyük kuruluşlarını da düzenli olarak ziyaret etmektedir.