2016 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü Romain Puértolas kazandı

Üçüncü NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü Romain Puértolas « Bir IKEA Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu » adlı romanıyla kazandı, Çevirmen Ebru Erbaş - Can Yayınları

2016 NDS Liseliler Edebiyat Ödül Töreni, Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin Gösteri Salonu’nda 26 Ekim saat 11.45’te gerçekleşecektir.

Bu sene 160’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlayacak Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Türkiye’nin yabancı dilde eğitim veren en tanınmış kurumlarından biridir.

Lise, 2008 yılında Mezunlar Derneği aracılığıyla NDS Edebiyat Ödülü’nü oluşturmuştur. Ödül sırasıyla bir yıl bir Türk yazarın Türkçe yazılmış eserine, ertesi yıl ise Frankofon bir yazarın Fransızca yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş eserine verilmektedir. Jüri, hepsi Notre Dame de Sion mezunu olan yazar, gazeteci ve akademisyenlerden oluşmaktadır.

Bu deneyiminden yararlanan lise, 2013’te ise, Fransa’daki Liseliler Goncourt Ödülü benzeri bir NDS Liseliler Edebiyat Ödülü düzenlemeye karar vermiştir. Her sene eylül ayında lisenin öğrencilerinden oluşan bir jüri kuruluyor. Sene boyunca jüri, aday kitapları okuyup değerlendiriyor ve yaz tatilinden önce ödül alacak olan kitabı seçiyor.

NDS Liseliler Edebiyat Ödül Töreni, Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin Gösteri Salonu’nda düzenlenmektedir.

NDS Liseliler Edebiyat Ödülü, Türkiye’de bu tarzda oluşturulmuş ilk ve tek ödüldür. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, bu ödül ile edebiyata ve yazarlara olan bağlılığını vurgulamayı ve gençlere okuma ve kitap tutkusunu etkin bir şekilde aşılamayı amaçlamaktadır.

Jüri ayrıca kitap Fransızcadan Türkçeye tercüme edilmiş bir eserse, kitabın çevirmenine de ödül takdim edecektir. Bu ödülün amacı ise, kültürler arasında aracılık yapan çevirmenin çalışmasının önemini vurgulamaktır.
2016 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü Fransızca yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş bir esere verilecektir.

Üçüncü NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü kazanan Romain Puértolas’ın « Bir IKEA Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu » adlı romanını Ebru Erbaş Türkçeye çevirdi ve Can Yayınları tarafından yayınlandı.

Ödülün Tarihçesi:
2014 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü Amélie Nothomb, « Yağmuru Seven Çocuk » adlı romanıyla kazandı. Çevirmen : Bahadırhan Bozkurt - Doğan Kitap
2015 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü yazar Filiz Özdem « Rüya Bekleyen Adam » adlı romanıyla kazandı. Kitap Yapı Kredi Yayınları’ndan basılmıştır.

Romanın Özeti
Bir dolandırıcı olan Racastanlı Hint Fakiri Ajatashatru Lavash Patel, çivili bir yatak satın almak için, cebinde sahte bir yüz euro ile Paris’teki Ikea mağazasına gelir. Basit bir gidiş-dönüş yolculuğundan ibaret olacağını düşündüğü seyahati, Avrupa’nın dört bir yanına uzanan bir maceraya dönüşür. Çeşitli ulaşım araçlarıyla kat etmek zorunda kaldığı uzun yollar ve yollarda karşılaştığı “güzel ülkelere” ulaşmaya çalışan göçmenler, bu üçkâğıtçı ama bir yanıyla da saf Fakir’i kökten değiştirecek, hatta hayatına bambaşka bir yön verecektir.
Otuz altı ülkede yayımlanan, otuz üç dile çevrilen ve genç yazara çeşitli edebiyat ödülleri kazandıran Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu, içerdiği Monty Python tarzı mizah kadar, göçmenlik konusuna hassas ve vicdani yaklaşımıyla da çok beğeni topladı. Çok ses getiren ve en çok okunan kitaplardan biri olan roman, 2013 yılının önemli yayıncılık olaylarından biri oldu.

Romain Puértolas kimdir?  
Fransız ve İspanyol asıllı yazar 1975’te Montpellier’de doğdu. Fransız, İspanyol, İngiliz dili ve edebiyatı alanlarında öğrenim gördü. İspanyolca, Katalanca, İngilizce ve Ruşça bilen yazar, DJ’lik, yabancı dil öğretmenliği,çevirmenlik ve hosteslik gibi birçok iş yaptı. Bir IKEA Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu (2013) adlı romanıyla büyük bir başarı kazanan yazar artık sadece yazıyor. 2016 Romain Puértolas’ın yeni romanı Eyfel Kulesi Kadar Kocaman Bir Bulutu Yutan Küçük raflardaki yerini aldı.