2017 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Yılın Orkestra Şefi Orçun Orçunsel

Sınırları zorlayan bir genç şef

2011 Donizetti ödüllü duayen orkestra şefimiz Gürer Aykal’ın şeflik öğrencisi Orçun Orçunsel 2009 yılında kurduğu Orchestra’Sion (Orkestrasyon) adındaki senfonik toplulukla İstanbul’un konser hayatına son dönemde farklı bir tazelik ve coşku kazandırdı.

Piyanist olarak başladığı sanat kariyerini son yıllarda bu topluluk sayesinde ağırlıklı biçimde orkestra şefi olarak sürdürüyor Orçunsel. Genç sanatçımızın bu alana yönelik tutkusunu gerçeğe dönüştürmesini sağlayan kişiyse, Orchestra’Sion’un ismini aldığı, İstanbul’un en köklü okullarından Notre-Dame de Sion’un müdürü Yann de Lansalut. Eğitimciliği dışında müziksever kimliğiyle de öne çıkan ve yakin dönemde istanbul’a bir de uluslararası nitelikli piyano yarışması kazandıran Lansalut, Orçunsel’e ihtiyaç duyduğu bütçeyi ve salonu tahsis eder ve bunun sonucunda genç sanatçımızın şeflik kariyeri başlamış olur.

Orçunsel’in İstanbul’un kaliteli müzisyenlerini bir araya getirerek Notre Dame de Sion’un Harbiye’de bulunan okul binasının içindeki salonda her sezon yönettiği konserler ülkemizde eşine az rastlayabildiğimiz bir sanatsal girişimcilik örneğidir de aynı zamanda.

Orçunsel, orkestrasının sezon programlarını Baroktan çağdaş bestecilere uzanan çok geniş bir repertuvar içerisinden oluşturuyor. Her sezon kaliteli yabancı solistleri de konserlerine solist olarak davet etmeyi ihmal etmiyor.

Gürer Aykal’dan edindiği sağlam şeflik tekniğinin üzerine türlü olanaksızlıkları zorlayarak inşa ettiği yaratıcı programlama anlayış ve idealist sanatçı kişiliğiyle Orçun Orçunsel şimdiden meslektaşları arasında saygın bir konuma ulaşmayı başarmış bulunuyor.

SERHAN BALI Mayıs 2017

Serhan Bali Türkiye’nin Klasik Müzik Dergisi Andante’nin genel koordinatörüdür. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Andante tarafından verilmekte olup, 7. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Töreni Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde 16 Mayıs akşamı Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleşmiştir.

http://donizetti.andante.com.tr/