Aslı Tohumcu ile «Yüzleşmek : Yaratıcı Yazarlık» Atölyesi

Notre Dame De Sion Fransız Lisesi olarak, tüm Fransız Lisesleri’ne yönelik 2014 yılında yazar Murat Gülsoy’la ilkini gerçekleştirdiğimiz «Büyübozumu : Yaratıcı Yazarlık» başlıklı atölye ve seminer çalışmasının bu sene ikincisini «Yüzleşmek : Yaratıcı Yazarlık»başlığıyla yazar Aslı Tohumcu’yla gerçekleştirdik.

İki ayrı tarihte yapılan çalışmalardan ilki, öğrencilerin kendi iç dünyalarına resimler ve sözcükler aracılığıyla yolculuklarıyla başladı. Ardından verilen bir cümleden hareketle 5-6 kişiden oluşan gruplar halinde bir öyküyü beraber yazdılar. Hayatın her alanına değen oldukça yaratıcı ve kendi dillerinde kurguladıkları öyküleri okuyup değerlendirdiler. Çalışmanın 3 Nisan Cuma günü gerçekleşen ikinci basamağında Nazlı Eray’ın «Monte Kristo» öyküsünü yazar Aslı Tohumcu ve arkadaşlarıyla beraber analiz edip öyküyü devam ettiren kendi öykülerini yazdılar.

Yaklaşık 30-35 öğrenciyle ve üç saate yakın süren bu yazı atölyesi, öğrencilerin hem kendi dilleri, zihinleri, deneyimleri, birikimleri üzerinde düşünme, kazı yapma imkânı sundu hem de kollektif bir iş yapmanın zorlukları, imkânları, sınırları ve sınırsızlıkları üzerine düşünme, bunları zorlamanın kıyılarında dolaşmalarını sağladı.

Hem Fransız Liseleri’nden hem de kendi okulumuzdan katılan öğrenci ve öğretmenlere ve elbette her iki çalışmada emeği ve neşesiyle bizimle beraber olan, yazma ve yaratma süreçlerini bizzat yaşatarak deneyimlememizi sağlayan yazar Aslı Tohumcu’ya çok teşekkür ederiz.