Çevre Kulübü Köy Kalkındırma Projesi 3

Çevre Kulübü köy kalkındırma projesi kapsamında İzmit Ortaburun Köyünde çalışmalara başlıyor.

Merhaba Arkadaşlar,
Ben okulumuzun çevre kulübü öğrencilerinden Seren Horasanlı. Bu yıl yaptığımız projelerden biri de İzmit’te bulunan Ortaburun koyunu kalkındırma projesidir.
Bu proje kapsamında 12.12.2012 tarihinde öncelikle Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına uğrayıp, kaymakamlığa ardından da Ortaburun Köyü’ne vardık. Köyün kahvesinde yaptığımız kısa bir konuşmadan sonra köyü dolaştık ve bazı gerekli yardımları belirledik. Köyden ayrıldıktan sonra Acısu Türk-Fransız Kardeşlik İlk ve Ortaokulunu ziyaret ettik. Bu okul 1999 yılındaki büyük depremden sonra yıkılmış ve dünyadaki bazı Notre Dame de Sion liselerinin katkısı ve okulumuzdan Soeur Monigue’in önderliğinde okul müdürleri, öğretmenleri, öğrencileri ve velileriyle beraber yeniden yapılmış ve kullanılabilir hale getirilmiştir. Bu ziyaret esnasında sınıfları, öğrencileri ve bazı öğretmenleri tanıma fırsatı bulduk. Hepside birbirinden iyi ve sevecen insanlardı. Küçüklüğümden beri bu tür sosyal faaliyetlere katılmaktan her zaman büyük bir zevk almışımdır. Gezinin her açıdan çok yararlı, eğlenceli ve verimli geçtiğini düşünüyorum. Bir daha gitmek için de can atıyorum.

SEREN HORASANLI

Ortaburun köyüne gittiğimizde köy halkı ve köy muhtarı tarafından karşılandık.
Öncelikle köyün sorunları ve ihtiyaçları hakkında bilgilendirildik. Daha sonra toplu olarak köy alanını gezmeye başladık. Yürüyüş sırasında terk edilmiş tek katlı harabe bir bina karşılaştık. Daha sonra burasının okul olduğunu öğrendik. Öğrenci sayısının yetersizliği nedeniyle kapanmış ve öğrenciler taşımalı sistemle komşu köylere gitmeye başlamışlar.
Okulu gördükten sonra hepimizde binanın onarılıp çocuklar ve köy halkı için sosyal bir alan oluşturulması fikri oluşmaya başladı.
Çevre Kulübü önderliğinde okulumuz köyde yaklaşık 7000 metrekarelik boş bir alanı ağaçlandırılacak. Bu alanda ceviz fidelerinin dikilmesi ve bunların belli aralıklarla sulanması için bir su deposu yapılması bu projenin ekonomik tarafını oluşturuyor. Buradan elde edilen gelir köy çocuklarının eğitimine ayrılacak.

Bu projeye başlamamızdaki en büyük etken köy halkının oldukça istekli olması. Onlar ne kadar istekli olursa bizim köy çalışmamızın başarısının artacağını düşünüyoruz ve bu çalışmada görev almaktan oldukça zevk duyuyoruz.

SENA SENNAROĞLU-GİZEM ÇAĞATAY