Çizgilerle Yemekler - Daniel Colagrossi

23-30 Ekim 2014 Aralık 2014

Sergi, 23 Kasım’dan 30 Aralık 2014’ye kadar (pazar günleri hariç) her gün 11.00-18.00 arası; gösteri ve konser günleri ise saat 20.00’ye kadar gezilebilir.

Çizgilerle Yemekler

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ilk sergisinde, fotoğrafçı, ressam, aşçı özellikleriyle tanınan çok yönlü Fransız sanatçı Daniel Colagrossi’yi onurlandıracak ve onu İstanbullu sanatseverlerle buluşturacaktır.

Daniel Colagrossi hem fotoğrafçı, hem çizer, hem de aşçı olma özellikleriyle çok yönlü bir sanatçıdır. Daniel Colagrossi’de aşçı olma arzusu, küçük yaşta resimli bir yemek kitabını keşfetmesiyle ortaya çıkar. Daha sonra, özellikle ünlü fotoğrafçı Robert Doisneau ile tanıştıktan sonra fotoğrafçılığa da başlar. Daniel Colagrossi, Hokusai’nin bir sergisini gezdikten sonra ise düşünüp şekillendirdiği biçimleri renkli çini mürekkebi ile beyaz kağıda yansıtır. Tarif ettiği yemekleri çizerken, bu tekniği kullanacaktır.

Daniel Colagrossi’nin projesi, gurme yemekleri tasvir etmek üzerinedir ki, bunlar bazen yemeğin hazırlanma aşamasının da çizimleri olarak karşımıza çıkar. Onun resimleri, yemek pişirme eyleminde belli bir zevki yansıtır. Tutkuyla gelen zevk, ocağın karşısına geçtiğinde sanatçıya hâkim olan duygudur. Tüketicilerin gittikçe daha fazla dondurulmuş köfte ve diğer konserve kutularına alıştığı bir dönemde, Daniel Colagrossi hazırlanmış bir yemeğin sadelik ve şıklığını, bizi çevreleyen besinlerin doğasını, bunların bize verdiği rahatlığı ve ortaya çıkan tatları hatırlatmaya yönelir.

Daniel Colagrossi, Notre Dame de Sion Fransız Lisesinde, kendi yaptığı yüz civarında yemek resmini, tarifleri eşliğinde sergileyecektir. Aynı zamanda da, serginin daha iyi anlaşılmasını, bunun yanı sıra tat, lezzet ve gastronomiyle ilgili Fransızca pratik yapmayı sağlamak üzere çok sayıda yemek pişirme çalışması düzenleyecektir. Ardından, Colagrossi’nin tarzı ve temposunu yansıtacak olan, incelikle güzelliği birleştiren çini mürekkebinin oluşturduğu plastik sanatlar çalışmaları yapılacaktır.

İstanbul ve İzmir’de birkaç fotoğraf sergisi açmış olan Daniel Colagrossi, Türkiye’yi iyi tanımaktadır. 2011’de ise, Türk mutfağında en çok kullanılan baharatlarla hazırlanmış Fransız yemeklerinin tariflerini verdiği Alafranga Türk Sofrası adlı resimli kitabı yayınlamıştır.

Daniel COLAGROSSI, çizer ve aşçı

Biyografisini okumak istiyorsanız lütfen alttaki dokümanı açınız.