Duo Bir-Ol

• Claude Bolling (1930-) Concerto For Classic Guitar and Jazz Piano

Hispanic Dance, Mexicaine, Invention, Serenade, Rhapsodic, Africaine, Finale

Erhan Birol, gitar

1973 yılında İstanbul’da doğan Erhan Birol ilk müzik ve gitar eğitimine, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde öğretim görevlisi olan babası, Yrd. Doç. Ertan Birol ile küçük yaşlarda başlamıştır. Daha sonra lise ve üniversite döneminde gitar çalışmalarını Bülent Ergüden ile sürdürmüş olan Erhan Birol, 1993 yılından itibaren iki yıl boyunca okuduğu Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’ni bırakıp, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarına yarı zamanlı olarak girmiştir. Burada da Bülent Ergüden ile çalışmalarına devam etmiştir. 1994 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları’nın sınavını kazanarak gitar bölümüne kabul edilmiş, «Bilkent Gitar Üçlüsü» üyesi ve Bilkent Müzik Fakültesinde öğretim görevlisi olan Kürşad Terci’nin ögrencisi olmuştur. Bunun yanı sıra Bilkent Gitar üçlüsü üyeleri, Kağan Korad ve Soner Egesel ile çalışma imkânı bulmuştur. Bunun dışında Bekir Küçükay, Thomas Muller, Hobstock, Diaz, Celin Romero, Lily Afshar, Afanso Montes, Danielle Cumming, David Russel, Andrea Vettoretti, Matthew Greif gibi gitarcıların ustalık kurslarına katılmıştır. Bilkent mezuniyetinin ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde yüksek lisansı kazanan Erhan Birol burada Soner Egesel’in öğrencisi olmuştur. Metin Ülkü, Hakan Şensoy, Ece İdil, Metin Yavuz, Elif Yurdakul gibi müzisyenlerle birlikte, çeşitli oda müziği, solo konser ve dinletilerde yer almıştır. Bunun dışında Turgut Pöğün, Mustafa Tınç, Onur Türkmen, Berkant Gençkal, Özge Gülbey, Eray Altınbüken, Fazıl Say, Eren Arın, Esin Gündüz gibi günümüz bestecilerin eserlerini seslendirmiştir. Hâlen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışan Erhan Birol 2007 yılında gitarist Tolgahan Çoğulu ile birlikte DUOİST’ i kurmuş ve «İki Elin Sesi» adlı albümü, Pan Müzik tarafından 2011 yılında yayınlanmıştır. 2010 Fazıl Say BIFO Festivali’nde Fazıl Say’ın «Likya Prensesi» adlı eserinin, gitarist Cem Günenç ile birlikte Türkiye Prömiyerini yapmıştır. 2013 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Sanatta Yeterliği Erdem Sökmen’in sınıfında bitiren Erhan Birol, aynı sene eşi İnci Yakar Birol ile «Duo Bir-Ol» u kurmuştur.

İnci Yakar Birol, piyano

Piyano öğrenimine Mimar Sinan Üniversitesinde Arzu Temizer ile başlamış, Kompozisyon bölümünde Babür Tongur’ un öğrencisi olmuştur. 2001 yılında Kompozisyon bölümünden, 2002 yılında Piyano bölümünden mezun olmasının ardından, 2002 yılında “Orkestra için Üç Bölüm” adlı eseri Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nda Mansiyon ödülü almıştır. Aynı yıl Piyano öğrenimine devam etmek üzere Almanya “ Hochschule für Musik Saar”a gitmiş, öğrenimini Prof. Thomas Duis ve Prof. Fedele Antonicelli’ nin piyano sınıfında, Prof. Eduard Brunner ve Prof. Tatevik Mokatsian’ın oda müziği sınıflarında yapmış, Georg Ruby’ den Jazz dersleri almıştır. Ayrıca Alessio Bax ve Bruno Canino, Fedele Antonicelli, Marisa Somma’ nın ustalık kurslarına katılmıştır. 2006 yılında Konser diploması (Konzertreife), 2009 yılında Solistlik diplomasını (Solistenreife) alan İnci Yakar Birol Almanya eğitimi sırasında Eczacıbaşı yurt dışı eğitim bursu, Bruno-Elizabeth Meindle Stiftung bursu, Zonta Stiftung ve Richard Wagner Verband ödülleri almıştır. Önemli konser ve kayıtları arasında, Almanya Schwetzingen Mozart Festivali, SR-2 Kultur Radio için yaptığı kayıtları, solist olarak Luxembourg Sinfonietta eşliğinde Fransa, Lüksemburg ve Almanya’ da verdiği konserler bulunmaktadır. Ayrıca “Dertli Kaval” adlı eseri Ulucan kardeşlerin “Bir Ağaç Gibi” adlı albümünde, “Ağlama” adlı eseri Birsen Ulucan’ın “Masallar, Rüyalar, Fısıltılar” adlı albümünde yer almıştır. 2012’de Doçent unvanı alan İnci Yakar Birol, hâlen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarında görev almaktadır. 2013 yılında eşi Erhan Birol ile “Duo Bir-Ol”u kurmuştur.

Levent Marancı, davul

1984 yılında Adana’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamlayıp 2002 yılında Ankara Üniversitesi Fizik Bölümü’nü kazandı. Yine aynı yıl davul çalışmalarına başlayan müzisyen 2006 yılında okulu kendi isteğiyle bırakarak İstanbul’a geldi. Burada davul eğitimine devam ederken 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Fakültesi Müzik Toplulukları Programı Davul Bölümü’ne girdi. 2010’da aynı fakültenin Duysal Tasarım Programı Kompozisyon Bölümü’yle çift anadal yapmaya hak kazandı. Hâlen YTÜ’de eğitimine devam etmekte ve çeşitli tarz ve gruplarda müzik yapmaktadır.

Tekin Okcebe, kontrbas

1976’da İstanbul’da doğdu. 1992 yılında Doç. Melih Balçık ile kontrbas eğitimine başladı. Eğitim süresi boyunca Pınar Baltacıgil, Mustafa Perin, İbrahim Tunca ve Yaz Baltacıgil ile kontrbas çalışmalarını sürdürdü. 2000-2004 yılları arasında konservatuvarın kompozisyon sanat dalı programında Prof. Emel Çelebioğlu ile armoni ve form bilgisi, Doç. Mete Sakpınar ile kompozisyon, Prof. Ramiz Melik Aslanov ile de orkestra şefliği ve partisyon çalma-okuma çalışarak lisans eğitimini tamamladı. 2004-2008 yılları arasında Yard. Doç. Engin Babahan ile kontrbas yüksek lisans programını tamamladı. Hâlen aynı konservatuvarda kontrbas doktora programına devam etmektedir. Okcebe 2006-2011 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde kontrbas eğitmeni ve orkestra şefi olarak görev almıştır. Sanatçı 2010 yılından itibaren Prof. Lale Feridunoğlu ile birlikte kontrbas ve piyano için resitaller gerçekleştirmiş, aynı zamanda 2011 yılı içerisinde senfonik orkestra ile Dragonetti kontrbas konçertosunun solistliğini ve şefliğini yapmıştır. Okcebe, 1995-2013 yılları arasında Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası’nda kontrbas sanatçısı olarak görev yaptı. Aynı zamanda İstanbul, Ankara ve Bursa gibi şehirlerin çeşitli orkestralarında icralar yapmaktadır.