Fransızca Tiyatro Kulübü, İzmir « Gros Chantier » Festivali’nde

Fransızca Tiyatro Kulübü’nden on dört öğrenci, 6 - 8 Mart 2014 tarihlerinde « Le Gros Chantier » Festivali’ne katılmak üzere, öğretmenleri Fabienne Altınok ve Hermine Ride ile birlikte İzmir’e gitti.

İzmir Fransız Saint-Joseph Lisesi tarafından yedi yıldan beri her yıl düzenlenen bu etkinlikte, tiyatro ve sanat uygulama atölyeleri (grafiti, kukla, modern dans, vücut perküsyonları) yer almaktadır. Festival bu yıl İstanbul, İzmir, Ürdün ve Fas’tan on dört liseyi ağırlamıştır.

Genç oyuncularımız, bu konaklama süresinde, günde altı saatlik bir çalışmayla, farklı liseleri ağırlayan ve teması “Yıkımdan Önce” olan atölyelerin hemen hemen tümüne katılmışlardır.

Festival programında iki tür atölye çalışması yer aldı :

Biri, farklı liselerden öğrenciler ve katılımcı bir lisenin öğretmeni ile 2014’ün teması etrafında yapılan bir çalışmaydı. Atölye çalışması ve sahneleme sonucu, beş dakikalık bir gösteri ortaya çıktı.

Diğeri, « grup atölyesi » ise, NDS öğrencilerinin Galatasaray Lisesi tiyatro öğretmeni Pierre-Yves Dupuy ile, Mayıs ayında sunulacak bir gösteri üzerine çalışmalarını kapsıyordu. Bu atölye, Nisan’da “Festivaller Festivali” çerçevesinde Roche-sur-Yon ’da sunulacak olan gösteriye dışarıdan bir bakış niteliğindeydi.

Öğrencilerimiz, Festival’e katılmak üzere uçakla İzmir’e gittiler ; katılımcılar onuruna düzenlenen kapanış kutlamasından sonra gece otobüsüyle evlerine döndüler. Öğrenciler, şehirde bulundukları süre içinde Festival’e katılan İzmirlilerin evlerinde konakladılar.

Üç gün süren ve Fransızca konuşulan bu şölen, her bir katılımcıya yaratıcılığını ve uyum sağlama yeteneğini kanıtlama fırsatı sundu. Öğrencilerimiz bu festival boyunca çok güzel bir uyum sağladıkları gibi, büyük bir mutluluğu da paylaşmış oldular.

“Yıkımdan Önce” temalı 2014 atölye çalışmalarının yapıldığı İzmir Fransız Enstitüsünün karşısındaki binanın, Festival’in hemen arkasından yıkılacak olması bu etkinliğe dikkate değer bir anlam yüklemiştir.