Genç Yetenekler Kulübü’nün 2016 yılı gösterisi

GEYİK projesi kapsamında hazırladığımız bu gösteri ile amacımız, içimizdeki yetenekleri paylaşarak etrafımızdaki engelli, engelsiz arkadaşlarımızın da yeteneklerini ortaya çıkarmakta yardımcı olmaktı. Bize göre “sanat engel tanımaz.”

Genç Yetenekler Kulübü’nü (GEYİK) bize tanıtır mısın?
Yıllardır dans ediyordum, kendimi hep dans ve sanat konusunda geliştirmek istiyordum. Bunun üstüne dans dersleri vermeye başladım. Sonra fark ettim ki sadece kendim için dans ediyorum ve öyle olsun istemedim. Etrafımdaki yetenekli arkadaşlarımla konuşmaya başladım. Konsept tam belli değildi ama tek bildiğim gençlik enerjimizi birleştirerek bir sosyal yardım projesi hazırlayacak olmamızdı. Üyeler çoğaldıkça da grup büyüdü, ciddileşti, kesinleşti.

Bu projede çalışan kaç öğrenci var ve nereden geliyorlar ?
Geyik farklı lise ve üniversitelerde okuyan, dans ve müzik konusunda yetenekli, gönüllü yirmi iki öğrenciden oluşuyor. Okullarımız: Piri Reis Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Saint Benoît Fransız Lisesi, Özyeğin Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Avni Akyol Güzel Sanatlar Konservatuvarı, Üsküdar Amerikan Lisesi, Bilkent Üniversitesi.

Okulunuz Notre Dame de Sion Fransız Lisesi size nasıl yardımcı oluyor ?
Çoğunluğu Notre Dame de Sion öğrencilerinden oluşan Geyik’e Notre Dame de Sion kapılarını açtı. Bütün öğretmenlerimizi ve arkadaşlarımız bizi destekledi. Aynı zamanda okulda çeşitli tanıtımlar, gösteriler ve provalar yapma şansımız oldu.

Geçen seneki gösterinizden bize bahseder misin ?
2014-2015 çalışma senesi sürecinde haftada bir, sonrasında haftada ikiye veya üçe çıkan provalarımızda çalışarak bir sahne akışı hazırladık. 14 tane müzik yorumlaması ve 10 tane koreografiden oluşan bir gösteri düzenledik. 
Haftalık provalarımız dışında her pazar günü Ataşehir’de bulunan Düşler Akademisine giderek oradaki işitme engelli arkadaşlarımızla beraber dans koreografileri çalıştık. 
Bu çalışmalarımız sonucu 16 Mayıs 2015 tarihinde sponsorumuz olan Beşiktaş Kültür Merkezi’nde gösterimiz gerçekleşti. Bu gösterimizin biletleri, destekçimiz olan Biletix üzerinden satılmıştır. Öğrencilere 25 TL, yetişkinlere 50TL şeklinde olan biletlerden 670 tane satılmıştır. (BKM’nin salonu 700 kişiliktir.)
İki buçuk saat süren gösterimizin sonucunda elde edilen gelir, Düşler Akademisine bağışlanmıştır.
Her şekliyle öğrenciler olarak hazırladığımız bu gösteri ile amacımız, içimizdeki yetenekleri paylaşarak etrafımızdaki engelli, engelsiz arkadaşlarımızın da yeteneklerini ortaya çıkarmakta yardımcı olmaktı. Bize göre sanat engel tanımaz.

Çalıştığınız Bir Dilek Tut Derneğini bize tanıtır mısın ?
Bir Dilek Tut Derneği ile çalışıyoruz bu sene. Onlar hayatî tehlike taşıyan hastalığı olan çocukların en büyük dileklerini gerçekleştiriyor. Biz de bu sene yeteneklerimizi bir araya getirerek hayallerin gerçekleştirilmesinde katkıda bulunmak istiyoruz. Aynı zamanda Geyik Ekibi olarak gösterimizden sonra bizzat gidip dilek gerçekleştireceğiz. (Bunun için özel eğitim alıp) Make A Wish ile çalışmak çok keyifli çünkü aslında günün sonunda Geyik ekibi olarak hepimizin farklı hayalleri var ve başkalarınınkini gerçekleştirme fırsatı yakalayarak hayallerin limiti olmadığını ve her şeyin her an mümkün olabileceğini ve hayallerimizin peşinden gitmemiz gerektiğini öğreniyoruz.

Geçen seneki gösterinizde sizi en fazla etkileyen veya duygulandıran ne oldu?
Geçen seneki gösterimizle amacımız Düşler Akademisindeki her türlü zihinsel ve fiziksel engelli arkadaşlarımızı sanata yaklaştırmak oldu. Onlarla birlikte zaman geçirerek ve haftada bir Dans Kumpanyasının işitme engelli dans takımıyla çalışarak sanatın aslında engel tanımadığını ve herkese açık olduğu öğrendik. Hepimiz için inanılmaz ve hiç unutulmayacak bir deneyim oldu.

Bu sene 13 Ekim’de gerçekleşecek olan gösteride neler olacak ?

Bu sene teması “Zaman Makinesi” olan bir gösteri için çalışmalarımız devam etmektedir. Müzik 1950’lerdeki Türkçe, Fransızca, İngilizce hit şarkıları yorumlamakla başlayıp günümüze kadar, elektronik müziğe kadar gelecektir. Dans ise 1980’lerdeki funk danslarından başlayıp günümüze kadar gelecektir. 
Hem müzik hem de dans bölümleri, günümüze kadar olan ritmlerdeki, kostümlerdeki, hareketlerdeki ve enstrümanlardaki tarz değişikliklerini vurgulamaya özen gösteriyor.
 Amacımız, bu zaman içindeki yolculuğu seyircinin de bildiği, döneminin en popüler şarkıları ve sanatçılarıyla gerçekleştirmektir. 
Bu gösterinin sonucunda elde edilen bütün gelirleri Bir Dilek Tut (Make A Wish) Derneğine bağışlayacağız. Bu sene bu derneği seçmekle olan amacımız, kendi çaba ve yeteneklerimizle, hayata tutunmaya bütün gücüyle gayret eden arkadaşlarımızın dileklerini gerçekleştirmektir.
Sponsorlarımız: Biletix, Drum N Music,Vedans, Akbank, Number 1 FM Ve destekçilerimiz olan lise ve üniversiteler.

Gösteri 13 Ekim’de 19:30’da MKM’de gerçekleşecek. Öğrenci bileti 30TL, Yetişkin 60TL’dir.

Hedefimiz bin kişilik gösteri salonunu doldurmak.

Gelecek senelerde GEYİK için nasıl bir gelişme görüyorsun ?
Hepimizin hayali, bu projenin ileride büyüdüğünü ve nesiller boyunca devam ettiğini görmek. İleride çalışmalarımızı çoğaltarak her sene birkaç projeye girişmeyi hedefliyoruz.

İnsanî olarak bu proje siz neler kazandırıyor ?
Biz İstanbul gençleri olarak sorumluklarımıza sahip çıkıyoruz. Sosyal yardım konusunda bilinçleniyoruz ve oluşturduğumuz gençlik enerjisini sevgi ve sorumlulukla birleştirerek zevk alıyoruz. Aynı zamanda İstanbul’un diğer gençleriyle de harekete geçmek istiyoruz. Umarım yeteneklerimizle yardıma ihtiyacı olanlara destek çıkabiliriz. Sanatın gücüyle sosyal sorumluklarımızı gerçekleştirebiliriz!!

Notre Dame de Sion Fransız Lisesinde aldığınız eğitimin böyle sosyal projelerde rol almanıza katkısı ne olmuştur ?
Notre Dame De Sion’da öğrendiğim en değerli bilgilerden biri de kafana bir şey koyduğunda, kendine bir hedef belirlediğinde harekete geçip geçmemek senin elinde. Olayları, aldığın kararlara göre ve yaptıklarına göre şekillendirmeyi öğrendim. Geyik’te de düşüncelerimi yaşama geçirmek bir alışkanlık olduğundan beni motive etti.

GEYİK çalışmalarınız çerçevesinde karşılaştığınız zorluklardan bize bahseder misiniz ?
Geyik’te karşılaştığımız en büyük zorluk başımızda herhangi bir yetkili olmadan kendi disiplinimizi sağlamak. Okul dışı zamanımızı düzenli provalarımıza ayırıyoruz ve aramızdaki bu düzeni kontrol ediyoruz, verimli çalışıyoruz. İlk başlarda kimse saatinde provaya gelmiyordu, olması gereken ciddiyet yoktu ama sonrasında iş birliği yaparak, herkese birer sorumluluk vererek bu düzeni, ciddiyeti oturttuk.

12.sınıf öğrencimiz Selin Yazıcı’ya verdiği bilgiler için, Mireille Sadège’e röportajı gerçekleştirdiği için teşekkür ederiz.

GEYİk ekibine başarılar!