İstanbul ve Çevresi Üzerine İki Yüzyıl Boyunca Haritacılık Sergisi Açılışı

7 Mart Perşembe akşamı saat 18.30’da Notre Dame de Sion Fransız Lisesindeki Galeri’de düzenlenen ‘’İstanbul ve Çevresi Üzerine İki Yüzyıl Boyunca Haritacılık’’ sergisinin açılışı çok sayıda davetliyi bir araya getirdi.Lise Müdürü Yann de Lansalut, açılış konuşmasında bu serginin amaç ve önemini vurguladı.

"Sayın Konuklar, Değerli dostlarım,

Öncelikle, Notre Dame de Sion eğitim kadrosu ile Türk Müdür Başyardımcısı Suzan Sevgi ve şahsım adına, Hamburg, Marsilya, Tanca ve İstanbul kentlerini konu alan uluslararası “Geleceğin Kentleri” projesi kapsamında Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) ve kurum Müdürü Sayın Jean-François Perouse ile ortaklaşa düzenlenen «İstanbul ve Çevresi Üzerine İki Yüzyıl Boyunca Haritacılık » sergisinin açılışı vesilesiyle sizleri bu akşam, burada ağırlamaktan çok büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Hoş geldiniz.
Bu vesileyle, proje girişimcileri olarak Les amis du roi des Aulnes müdürü Sayın Nicole Bary ; Provence Fransız-Alman Merkezi müdürü Joachim Rothacker, Paris ve Arles’daki Actes Sud Yayınlarından Türk Edebiyatı koleksiyonu müdürü Timour Mouhidine’e buradan saygılarımı sunuyorum.

Notre Dame de Sion 150 yılı aşkın bir süredir, bir yandan Fransa ve Avrupa’yla, diğer yandan Türkiye ve Akdeniz’le olan bağları sayesinde varlığını ve gelişimini sürdürmüştür.
Bu bağlar ve etkileşimler doğal olarak, bugün bizleri Hamburg, Marsilya, Tanca ve İstanbul gibi birbirinden çok farklı kentler arasında paylaşım, buluşma, fikir ve deneyim alışverişini sağlayacak bu 4 yıllık, dikkate değer projede yer almaya yöneltmiştir.

Yarın öğleden sonra başlayacak olan kolokyum, bu farklı kentler arasındaki fikir paylaşımına güzel bir örnek oluşturacaktır.

Bu sergi, bir yandan İstanbul’un özellikli konumundan ileri gelen hatırı sayılır etkisini vurgularken bir yandan da haritacıların gerçekleştirdiği kent ve devlet idarecileri için vazgeçilmez olan bu değerli çalışmaları tanımamızı sağlamaktadır.
Haritalar, her zaman coğrafî bir mekanın grafik tasviri olmanın ötesinde anlamlar taşımıştır.
Burada sunulan harita koleksiyonu, iki yüzyıllık bir süreyi kapsamakta ve coğrafya, topoğrafya ve kent bağlamındaki bilgilerin gelişimini gözler önüne sermektedir.
Bu koleksiyon, eski haritacılığın o az bilinen ancak estetik, bilimsel ve siyasî açılardan son derece zengin olan dünyasını ziyaretçilerle paylaşmayı amaçlamaktadır.
Sergiyi destekleyen kapsamlı katalogsa, taşıdığı eğitim boyutuyla, bu eski haritacılığın ayrıntılarını, zenginliğini, güzelliğini ve karmaşıklığını daha iyi algılamamızı ve takdir etmemizi sağlamaktadır.
Bu sergi, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ile Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsünün verimli işbirliğini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Dolayısıyla, izninizle bu serginin sorumluları IFEA’dan Sayın Pascal Le Bouteiller’ye ve Sayın Jean François Perouse’a , Notre Dame de Sion’dan Sayın Martin Stern’e en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
Tercüme ve editörlük çalışmaları için Gülüş Arsoy, Hande Aktayca ve Suzan Sevgi’ye
Kataloğun ve sunum belgelerinin grafik tasarımını gerçekleştiren Sayın François Nataf’a,
İletişim ve halkla ilişkiler alanındaki çalışmaları için , Sayın Mireille Sadège’e ;
ve son olarak bu etkinliğin gerçekleşmesinde katkısı bulunan Notre Dame de Sion Fransız Lisesi personeline teşekkürlerimi sunarım.
Haritacılığın bu harika dünyasını keyifle gezmenizi dilerim.
İyi akşamlar.”

Sergi, 7 Mart 2013’ten 18 Mayıs 2013’ye kadar (pazar günleri hariç) her gün saat 11.00-18.00 arası; gösteri ve konser günleri ise saat 20.00’ye kadar gezilebilir.