Kamerataİstanbul

9 Kasım 2007 20:00

Kamerataİstanbul - Barok orkestrası

İstanbul’da, her şeyiyle yeni kurulmuş bir orkestra. Tarihi bilgiler ışığında, özellikle barok ve klasik dönem eserlerine ağırlık veren orkestra, adı geçen dönemlerin oda orkestrası repertuvarını, dönemin müzik anlayışına uygun olarak Türkiye’de, Türkiye için yeni sayılan bir anlayışla yorumlamayı amaçlamaktadır.
Orkestra, ülkemizde uygulaması görülmeyen şefsiz ve ayakta çalma geleneğini başlatmak, bu sayede dinleyici ile hem dolaysız iletişim kurmak hem de volüm ve beraberlik açısından ses yetkinliğini artırmayı amaçlamaktadır.

Biyografi

Mathias Weibel -1. kemani- hem modern hem de Barok kemanla çalışan ve çeşitli müzik türleriyle uğraşan bir sanatçıdır.
Bern, Floransa ve Viyana’da eğitim gördü. Capilla Reial de Ctalunya, Hesperion XX, La Folia Madrid, Concerto Köln gibi topluluklarda çaldı. Zürih’de yaşayan sanatçı, Brezilyalı Sanci Luiz Alves da Silva ile Turicum topluluğunu kurarak, 18 ve 19 yüzyıl Brezilya müziğini o dönemin çalgılarıyla, özellikle sömürge döneminin müziğinin CD kayıtlarını (Pan, Claves, K617) yaptı. Topluluk Viyana Musikverein’daki Antik Müzik Festivali, Almanya Gmünd’deki Kilise Müziği Festivali,Paris Petit Palais’deki Brèsil baroque Festivali, Sarrebourg’daki „Chemins du baroque“ Festivaline katıldı.
Turicum Topluluğu’na bağlı olarak Isviçre’deki Pro Helvetia Vakfı adına Bolivya’nin Sucre kentinin Ulusal Kütüphanesinde, Bolivya Kilise Müziği üzerine araştırma yaptı.
Mathias Weibel Basel Oda Orkestrası üyesi ve Zürih Arcobaleno yaylı çalgılar Orkestrası yöneticisidir.
Son yıllarda Pedagojik çalışmalarda da bulunan sanatçı Zürihteki keman öğretmenliğinin yanı sıra, Videira Müzik Okulu(Santa Catarina, Brezilya), ve Belo Horizonte Üniversitesi’nde misafir doçent ve danışman olarak da çalışmaktadır.

Ali Riza Gültekin -2. keman- Ankara’da başladığı eğitimine, Isviçre’de Bern ve Basel’da devam etmiş, daha sonra ABD New York’da tamamlamıştır.
Hollanda ve Avusturya’da Yaz okullarına ve Ustalık sınıflarına katılmıştır.
Uluslararası Luzern Müzik Festivali ve Viterbo( Italya) Bach Festivaline katılmıstır. Avrupa ve ABD’de solo ve Oda müziği konserleri vermiştir.
Barok keman ile döneme ait eser ve yorumları konusunda, Nancy Williams, Gerhard Darmstadt, John Holloway ve Wijland Kuijken ile çalışmalar yapan sanatçı, Isviçre’de La Corona topluluğu üyesidir.
Ali Rıza Gültekin Kamerata Istanbul’un kurucusu ve yöneticisi olmasıyla beraber ayrıca Akbank Oda Orkestrasi üyesidir.
Barok kemanla ilgili çalışmalarını Londra’da Rachel Podger ile yürütmektedir.

Cağlayan Çetin -viyolonsel- 1985 yılında Edirne’de doğu.1996 yılında Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarını kazandı.1998 yılında Edirne Rotary Klübünün düzenlediği yarışta 2.oldu. 1999 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Prof.Reşt ERZİ sınıfına kabul edildi.2000 yılında okulun Genç Senfoni Orkestrasıyla Cumhur BAKIŞAN yönetiminde solist olarak konserler verdi.2004 yılında Trakya Üniversitesinin açtığı yarışmayı kazanarak T.Ü.Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası ile J.Haydn Do majör cello konçertosunu seslendirdi. 2004 ve 2006 yıllarında İtalya’nın Trento kentinde düzenlenen Pergine Spettacolo Aperto festivaline davet edildi.2006 yılında Mezuniyet konseri adı altında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni.Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrasıyla J.Haydn’ın Re majör çello konçertosunu seslendirerek aynı yıl mezun oldu. 2006 yılının ekim ayında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni. Devlet Konservatuvarı’nın Yüksek Lisans programına kabul edildi. Halen çalışmalarını Prof.Reşt ERZİ’le sürdürmektedir.

Paul Whitehead – Klavsen- Glasgow’da doğdu. Edinburg Üniversitesi Müzik Fakültesinden mezun olduktan sonra Londra Üniversitesinde Musik Teorisi ve Analizi üzerine mastırını tamamladı.Daha sonra Pennsylvania Üniversitesinde asistan ögretmen olarak çalışarak, aynı zamanda 17. yüzyıl Italyan ve Alman enstrümental müziği üzerine araştırma yaptı. Aynı dönemde Çek Cumhuriyetinde de arastırma projelerine katıldı.
Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Türkiye’de çeşitli „Erken Dönem Müzik“ gruplarında yer aldı. Penn Baroque Ensemble kurucularından ve çembalisti olan sanatçi Alexander Blachly’nin yönettigi „Erken Dönem Müzik“ a capella koro eserlerinin yorumlandığı Ancient Voices adlı koroya katıldı.
Pensilvania Üniversitesi’nde doktorluk derecesini aldıktan sonra aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak bir süre çalıştiktan sonra aynı eyaletteki Franklin ve Marshall Koleji’ne geçti..
Kamerata Istanbul oda orkestrasının çembalisti olan sanatçı Istanbul Teknik Üniversitesi, Müzik Arastırmalari Merkezinde, 1999 da kuruluşundan bu yana çalışmalarını sürdürmektedir.

Program

Heinrich Schmelzer (1623 – 1680) Sonatina Nr. 3 B-Dur
Henry Purcell (1659 – 1695) Sonata in 4 Parts Nr. 3 a-moll
Grave-Largo-Adagio-Canzona-Vivace

Giovanni Maria Ruggieri (1690 – 1720 ) Op. 3 Kilise sonatlarindan Sanata Nona
Adagio – Allegro – Adagio – Presto

Georg Friedrich Händel (1685 - 1759) Triosonate op. V/6 F-Dur
Largo-Allegro-Adagio-Allegro-Menuet

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) Sonata in do maggiore
Allegro-Adagio-Allegro

Georg Friedrich Händel (1685 - 1759) Triosonate op. V/3 e-moll
Andante larghetto-Sarabande-Allemande-Rondeau-Gavotte

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) Sonata “La Follia“ d-moll
Tema con variazioni