Kanguru Matematik Yarışması

Oyun-Yarışma

Kanguru Matematik Yarışması

24.Yarışma: Kanguru Matematik Yarışması

Kanguru Matematik Yarışması, 1991’de, Avustralya ulusal yarışması örnek alınarak (adı oradan gelmektedir) düzenlenen bir matematik oyunudur.

Yarışma, tüm okullarda aynı gün yapılmakta ve zorluk derecesi gittikçe artan çoktan seçmeli 24 soru içermektedir. Yüz binlerce öğrenciyi ilgilendiren yarışmayla birlikte tüm öğrencilere, hem kültür hem eğlence hem de bilgi kaynağı oluşturan bir matematik dokümantasyonu da dağıtılmaktadır.

Bu yarışma artık dünyada altı milyonu aşkın katılımcıyı bir araya getirmektedir. Kanguru, her yıl, aynı halk maratonları gibi, düzeyleri ne olursa olsun, öğrencilerin katılmaktan keyif aldığı büyük bir matematik şöleni olarak gerçekleşmektedir. Ayrıca Kanguru, en iyilerin kendini ölçebildiği ve kendini diğer tüm yarışmacılarla karşılaştırabildiği ilk ulusal yarışma olmaya devam etmektedir. Kazananlara çeşitli ödüller verilmektedir.

«Sınır Tanımayan Kanguru» Derneği

Yayınlarıyla bir bütün oluşturan Matematik Kanguru Yarışması, matematiğin yaygınlaşmasını sağlayan bir çalışma olarak 1994’te Fransa Matematik Topluluğu tarafından ALEMBERT ödülüne layık görülmüştür.
Konular, Derneğin her yıl düzenlediği « KSF » günleri çerçevesinde on yıldır, Avrupa, Amerika ve Asya’dan 37 ülke temsilcisi tarafından ortaklaşa seçilmektedir.

André Deledicq, Temmuz 2004’te, Kanguru ve onun “matematik öğretimini zenginleştirmeye yaptığı yüksek katkı” dolayısıyla Kopenhag’ta düzenlenen Uluslararası Matematik Öğretimi Kongresi sırasında, World Federation of National Mathematics Competitions tarafından her iki yılda bir verilen ERDÖS ödülüne layık görülmüştür. Bu saygın ödül ilk defa Frankofon bir şahsiyete verilmiştir.