Leïla Sebbar, «Gerçeğin kadınları, düşlerdeki kadınlar»

8 Mart 2011 10:00

Aynı adı taşıyan sergiye paralel olarak size aşağıdaki konferansı öneriyoruz :

Leïla Sebbar

Gerçeğin kadınları, düşlerdeki kadınlar

Leïla Sebbar, babasından gizli olarak, çoğunluğu sömürgelerden ve çoğu zaman da aşağı tabakadan gelen Kuzey Afrika kadınlarının modellik yaptığı kartpostalları biriktirir; çünkü kendisi onlarda, genelde hayat kadınlarından oluşan bu “model”lere atılan rahatsız edici bakıştan öte, “babasının ait olduğu halkın kadınlarını” ve her bir kadının arkasında da “biraz çabuk büyümüş küçük bir kız” görmektedir. Yani hem gerçeğin kadınlarını hem de mücevherlerin, kumaşların, dövmelerin, yabancı ülkelerin büyüsüne kapılan Batılı fotoğrafçının görme ve bilme arzusuyla ürettiği düşlerdeki kadınları... Gerçekle düş arasında; tıpkı Leïla Sebbar’ın kitaplarında, babasını ve babasının Cezayir’ini arayışında olduğu gibi...

Leïla Sebbar

Romancı, öykücü ve edebiyat öğretmeni olan Leïla Sebbar, Fransız Cezayir’inin Aflu kentinde her ikisi de öğretmen olan, Cezayirli bir babayla Fransız bir anneden doğdu. Onsekiz yaşından beri Fransa’da yaşamaktadır. Edebiyat öğretmeni olan Leïla Sebbar deneme, edebi eleştiri, basılmamış metin derlemesi, öykü ve roman yazarıdır.
Leïla Sebbar kendisini yüzyılın -20. yüzyılın ortasında başlayan dönemin- bir yazarı olarak görmektedir;yazar, özel bir tarihe, Fransa ile sömürgelerinin tarihine bağlanmıştır. Sömürge savaşları, sömürgelerin bağımsızlık, kurtuluş savaşları ve bu tarihe bağlı olarak da tüm göç ve sürgün hareketleri, bir ülkeden ayrılanlarla, gelinen ülkenin insanları arasındaki özel karşılaşmalar da Sebbar’ın alanına girmektedir.

***

Bu konferans, üç konferanstan ilkidir. Diğer iki konferans :

  • “Leïla Sebbar’ın Eserinde Hafıza ve Tarih’’

İstanbul Fransız Kültür Derneği katkısıyla, Galatasaray Üniversitesi / 9 Mart 2011 Çarşamba saat 10:00

  • «Leïla Sebbar’da « Kendini Anlatma » ve Tarih»

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) / 9 Mart 2011
Çarşamba saat 18:00