Liszt, Doğu’dan İzdüşümler

15-10 Mart 2019 Mayıs 2019

FESTIVAL LISZTOMANIAS D’ISTANBUL

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi, ileri görüşlü sanatçı ve romantik müziğin büyük fenomeni Franz Liszt’i anmak için bir dizi müzikal ve kültürel etkinliğe imza atıyor.

Bu girişim, Notre-Dame de Sion Fransız Lisesinin Châteauroux (Fransa) Lisztomanias Festivali ile iş birliğinden doğdu. «Liszt, Doğu’dan İzdüşümler», Ekim 2018’de on yedincisi düzenlenen festivalin ana temasını oluşturuyordu.

« Liszt, Doğu’dan İzdüşümler» Sergisi

« Liszt, Doğu’dan İzdüşümler» Sergisi, romantik besteci ve Doğu’ya adanmış ilk sergidir.

Liszt’in bir araya geldiği tanınmış veya tanınmamış sanatçı ve yazarların örneklerini sundukları 19. yüzyıl Oryantalizminin genel bağlamında, bestecinin 1847’de İstanbul’da geçirdiği beş hafta doğal olarak serginin odak noktasını oluşturuyor. Böylelikle Saint-Simoncular, Lamartine, Delacroix, Ingres, Gerôme gibi şahsiyetler; el yazısı belge, partisyon, kitap, tablo, gravür, portre ve ona ait çeşitli objeler (örneğin Sultan Abdülmecit’in ona verdiği Nişan-ı İftihar madalyası beratı ile Çırağan Sarayı’ndaki konserlerinden sonra Sultan’ın kendisine armağan ettiği inci ve elmaslarla bezenmiş gümüş enfiye kutusu) üzerinden tekrar gündeme geliyor.

Sergi; onun müzik ve edebiyattaki eserlerinden de görüleceği gibi, Liszt, Doğu ve Oryantalizm arasındaki az bilinen ve özgün ilişkileri araştırıyor. Daha genel anlamda, 1850’li yıllarda İstanbul, saraylar ve şehirde hüküm süren müzik yaşamını Osmanlı İmparatorluğu’nun Batılılaşması çerçevesinde gözler önüne seriyor. Böylelikle Donizetti Paşa, İtalyan operasının gelişimi, Osmanlı sultan ve ailelerinin müzik pratikleri gündeme geliyor. Liszt’in oryantalist kütüphanesine, bestecinin bugüne dek bilinmeyen el yazısı bir partisyonunun dahi bulunduğu Sultanların Batıcı kütüphanesi karşılık veriyor.











Sergi; Türk (Topkapı Sarayı, Osmanlı Arşivi, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, Atatürk Kitaplığı, Salt Araştırma, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü), Macar (Budapeşte’deki Liszt Müzik Akademisi Anıt Müzesi ve Araştırma Merkezi), Alman (Klassik Stiftung Weimar: Goethe- und Schiller-Archiv, Anna Amalia Müze ve Kütüphanesi), İngiliz, Fransız ve özel pek çok kurum koleksiyonundaki belge ve objelere yer veriyor.

Serginin resmî açılışı, 14 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecektir. Ardından sergi, 15 Mart-10 Mayıs 2019 tarihleri arasında (Pazar günleri hariç), 11.00-18.00 saatleri arasında (gösteri veya konser akşamları 19.30’a kadar) ziyarete açık olacaktır.

Sergi komiserleri: Nicolas Dufetel ve Aylin Koçunyan.


Châteauroux (Fransa) Lisztomanias Festivali hakkında

2002’den beri, François-Roger Cazala’nın başkan olarak yönettiği ve Jean-Yves Clément’ın sanat yönetmeni olduğu Châteauroux Lisztomanias Festivali, Franz Liszt’in kendi projesini yaşatmaktadır: George Sand ile ortaklaşa Châteauroux’da bir festival yaratmak. Usta piyanist ve dünya çapında tanınmış yorumcu, çok yönlü deha besteci, devrimci orkestra şefi, efsanevi eğitimci, yazar ve düşünür Franz Liszt, büyüklüğü ve ileri görüşlülüğü ile romantik müziğin çağını aşan en büyük fenomenidir. Fransa ve Avrupa’nın eşsiz etkinliği Lisztomanias Festivali, izleyicileri her yıl ekim sonunda üstün nitelikte bir programla buluşturuyor.