NDS Çevre/Sürdürebilir Yaşam Kulübü atölye çalışmaları-3:doğal sirke yapımı

Doğal gıdaya ulaşma konusunda pratik bilgileri öğretmeyi hedeflediğimiz atölye çalışmalarının üçüncüsünü 1 Mart Çarşamba günü gerçekleştirdik.

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Çevre/Sürdürülebilir Yaşam Kulübü ve Saint-Michel Fransız Lisesi Çevre Kulübü öğrencilerinin birlikte çalıştığı atölyede eğitmen Ferdağ Sezer doğal sirkenin önemi ve yapılışı hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Daha sonra öğrencilerimizle birlikte soyulan elmaları cam kavanoza koyduk. Üzerine içme suyu, biraz şeker ve nohut ekledik. Üzeri tülbent ile kapatılan kavanozlarımızı loş bir ortamda 2-3 ay beklemeye bıraktık.

Sirkede doğal fermantasyon süreci 2-3 ay gibi bir süredir. Sirke; meyve şekerinin önce alkole sonra asetik asite dönüşmesi sürecidir.

Elma, üzüm, turunçgil gibi pek çok meyveden sirke yapılabilir.