NDS Fransız Lisesi Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü öğrencileri 4. kez Caretakers of the Environment Çevre konferansında okulumuzu temsil etti

Caretakers of the Environment International 2019 Konferansının 33. sü TED İstanbul Koleji Vakfı Özel Lisesi ev sahipliğinde ilk kez Türkiye’de gerçekleşti.16 ülkeden 232 delegenin katıldığı konferansta okulumuz Sürdürülebilir Yasam/ Çevre Kulübü öğrencileri Jounery of cotton ve nature food workshops adlı 2 proje sundu.

Çeşitli atölyelerin gerçekleştiği konferansta Notre-Dame de Sion ve Saint Michel Fransız Liseleri öğrencilerinin birlikte yaptıkları tohum topu atölyesi büyük ilgi gördü. Konferansta ayrıca Şile kıyı temizliği, çevre sorunları ve sürdürülebilir enerji üzerine münazara, kültür gecesi ve food market vb. etkinlikler düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesinden Prof.Dr. Levent Kurnaz, Brika Sürdürülebilirlik’ten Gülin Yücel, EkoRE’den Serhan Süzer ve Sahip Çık Vakfından Emrah Bilge’nin bilgilendirici sunumlarıyla zenginleşen konferans sonunda sertifikalarını alan öğrenciler büyük kazanımlar elde etmenin gurur ve mutluluğunu yaşadılar.Aşağıda konferansa katılan öğrencilerimizin konferans hakkındaki düşünceleri bulunmaktadır.

Lara M.

"33. Uluslararası Çevre Konferansı (Caretakers of the Environment International) bu yıl Türkiye’de, İstanbul’da gerçekleşti.

Birinci gün otele yerleşme, diğerleriyle kaynaşma, yemek vs. gibi aktivitelerle geçti.
İkinci gün açılış seremonisi yapıldı. Daha sonra yabancı arkadaşlarımızdan oluşan birkaç gruba “Pamuğun Yolculuğu”nu konu edinen projemizi sunduk, sorulan soruları cevapladık. Aynı gün münazara için gruplara ayrıldık ve araştırma yaptık.

Üçüncü gün Boğaziçi Üniversitesi Kilyos kampüsüne gittik. Pis, atık suyun temiz suya dönüşümünü ve aşamalarını izledik. Daha sonra Mikroyosun Teknolojileri Laboratuvarını gezdik. Alglerden nasıl biyoyakıt elde edildiğini öğrendik. Atatürk Arboretumu’na gittik. Doğayla iç içe vakit geçirdik. Bilgi açısından faydalı bir gündü. Aynı gün Şile sahilinde çöp topladık.
Dördüncü gün projemizi ikinc kez olmak üzere farklı gruplara sunduk, münazara yapıldı. Akşam ise rehber eşliğinde boğaz turu yaptık, gezerken bol bol fotoğraf çektik.

Beşinci gün workshoplar yapıldı. SM’den arkadaşlarımızla birlikte diğer arkadaşlarımıza tohum topu yapılışını öğrettik. Tohum toplarının amacı bitkisi olmayan kuru topraklara topları saçarak orayı yeşillendirmek. Akşamında ise kültür gecesi yapıldı. Her ülkeden katılan öğrenciler kültürlerine özgü danslar, şarkılar söyledi. İzlemesi çok keyifliydi.

Altıncı gün Bağdat Caddesi’ne gittik. Türk öğrenciler yabancı gruplara rehberlik yaptı. Biz de Endonezyalı arkadaşlarımızı gezdirdik, Türklere özgü yerlerden alışveriş yaptırdık. Akşamüstü kapanış sermonisi yapıldı, herkes sahneye çıktı ve sertifikalarını aldı.

Çok keyifli ve verimli bir hafta geçirdik. Farklı ülkelerden arkadaşlar edindik. Gerçekten unutulamaz bir konferanstı benim için."

Aysu K.

«Bu organizasyon boyunca şehirlerdeki sürdürülebilir yaşam konusu üzerine hazırladığımız projelerimizi dünya ülkelerine tanıttık, İstanbul’u gezdik, yeni arkadaşlar edindik, kültürümüzü tanıttık ve bolca eğlendik. Bu sayede çevre adına yararlı olan bir sürü yeni bilgi edinip bilinçlendik. Bana kattığı faydalı bilgiler ve unutulmaz anılarla çok keyifli bir deneyimdi.»

Zehra Z.

«Caretakers benim için mükemmel bir deneyimdi. Hazırlanan program dopdoluydu ve her dakikasından zevk aldık. Yaptığımız sunumlar ve workshoplar herkesin özellikle jürilerin çok dikkatini çekti ve beğenildi. Kültür gecesinde okulumuz tarafından hazırlanan dans herkesin çok ilgisini çekti. Yabancılar hayretle izledi. Ayrıca İstanbul’da ve Şile’de yapılan gezilerde hem çok şey öğrendik hem de çok eğlendik. Şile plajında hepimiz çöp topladık. Bunları yaparken de birçok yeni arkadaşla tanıştık, samimi olduk. Konferans her anlamda çok güzeldi ve eğiticiydi. Bu konferansa katılan herkes Türkiye’deki sıcak ve eğlenceli ortamı unutamayacağını söyledi. Biz Caretakers’tan çok şey öğrendik.»