NDS L2 öğrencilerinin Türk ve İslam Eserleri Müzesi Gezisi

10-14 Ekim tarihleri arasında 10. sınıflar olarak Atmeydanı’ndaki Türk ve İslam Eserleri Müzesine bir gezi gerçekleştirdik. Türkçe ve Tarih derslerinde işlediğimiz konularla bağlantılı, el yazmaları, hat sanatları, halılar, ahşap eserler ve taş heykellerin yanı sıra; çanak, çömlek ve takı gibi günlük hayatta kullanılan ev eşyalarını da görme olanağımız oldu. Böylelikle, Türk kültüründe İslamiyetin kabulüyle yaşanan değişiklikleri daha yakından incelemiş ve bunun hakkında daha fazla bilgi edinmiş olduk. Yüzeysel bir bakış açısı yerine, kendimizi o dönemin insanlarının yerine koyarak daha ayrıntılı bir şekilde konuyu ele aldık ve öğrendiğimiz bilgileri daha somut bir biçimde aklımızda birleştirdik.
Ela

Türk ve İslam Eserleri Müzesi tarihimizi ve edebiyatımızı harika bir biçimde sergileyen ve gözler önüne koyan bir müzeydi. Her vitrinin önünde dakikalar geçirdik. Gördüğümüz eserler hakkında konuşarak, amaçlarını anlamaya, güzelliklerini kavramaya çalıştık. Türk motifli el dokuma halılar, farklı sınıflara ait kadın giysileri, takunyalar, kuranlar, Hz. Muhammed’in sakalı, kabenin kilidi, Tanzimat Fermanı... Bunlar gezip gördüğümüz şeylerden sadece birkaçı. Geleneksel bir gölge oyunu olan Karagöz ve Hacivat’a ayrılan bir bölüm de vardı. Fakat benim en çok hoşuma giden ve aklımda en çok kalan, girişteki göz kamaştırıcı parlaklıktaki takılar, Ulu Camii’nin kocaman parıltılı işlemeli kapısı ve kapının üzerinde bulunan bir insanın eli boyutundaki tokmaklarıydı. Müzeden, eski dönemler hakkında bize anlatılan ve öğrenmiş olduğum bilgileri görsel açıdan ve yakından inceleyebilmenin mutluluğuyla çıktım.
Ekin

Ayın on dördünde gittiğimiz, Sultanahmet’te bulunan İslam Eserleri müzesini gezdiğimiz o bir, bir buçuk saat belki de tüm sergiyi gezmek için kısa olsa da verimli geçen saatlerdi. İçeri girdiğiniz andan itibaren eski mimarisini korumuş pembe taş duvarlar ve geçmişin aynaları, anlatıcıları eşyalarla karşılanmak sizi geri götürüyor sanki. Müzenin içi çok güzel düzenlenmiş; Antik Çağ’dan Yakın Çağ’a kadar gelen tarih çizgisi, duvarlara asılmış kısa ve net bilgi metinleri, göz alıcı parlaklıktaki takılarla beraber eski yaşamın süslülüğünü ve biçimini gösteren kıyafetler, işlemeli halılar, kap kaçak ve eski metinler…
Eski yaşam tarzlarını bir nevi günümüzde tecrübe edebilmek için güzel bir fırsat olan, gözlerinize alışılmadık tatlar tattıran bu gezi bilgilendirici, merak açıcı, ve eğlenceli bir deneyimdi.

Lara