Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi’nin Müdürü Sayın Yann de Lansalut’nün Konuşması

Hanımefendiler,
Beyefendiler,
Sevgili Dostlar,

Türk Müdür Başyardımcısı Sayın Suzan SEVGİ ile birlikte, On birinci Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü Töreninin kapanışını onuncu kez gerçekleştirmekten büyük onur duyuyoruz.
İlk önce, izninizle, Fransa Büyükelçisi Ekselansları Sayın Charles FRIES’ye en içten teşekkürlerimizi sunmakla başlamak istiyoruz. Bu geceyi bir kez daha kendi yüksek himayeleri altında gerçekleştirmeyi kabul ettiği ve seleflerinin izinden yürüyerek başından beri bu ödüle bu muhteşem Fransız Sarayı’nın prestijli mekânını sunmaya devam ettiği için kendilerine çok müteşekkiriz.
Ayrıca Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Bertrand BUSCHWALTER’e de teşekkür ederiz. Sayın Başkonsolos, bu akşam varlığınız, görevinizin yanı sıra kurumlarımıza gösterdiğiniz gerçek dostluğunuzla, hem eğitim hem de sanat ve edebiyat dünyalarını onurlandırıyor. Ayrıca Kültür Müsteşarı Sayın Eric SOULIER’ye, İstanbul’daki Fransız Enstitüsü Müdürü Sayın Matthieu BARDIAUX’ya da teşekkür ederiz.
Jüri Başkanı Sayın Tomris ALPAY’a; bu sorumlulukla birlikte, okuma, analiz, eleştiri ve aylık oturumlarda gerçekleşen karşılaştırma çalışmasını kabul ettikleri için jüri üyelerinin tamamına teşekkürlerimizi sunarız. Sevgili dostlar, ayrıca yazın çalışmaları ve Edebiyat Ödülü’nün onuncu yılı vesilesiyle sizlere sunmak üzere Bizim Avrupa Yayınlarından NDSCE YAZILAR başlığıyla çıkan bir öykü derlemesi yazmayı kabul ettikleri için jüri üyelerimizin her birine bu akşam özellikle teşekkür ederiz.
Edebiyat Ödülü Genel Sekreteri Sayın Mireille SADEGE’e ve onun şahsında kılavuzluk eden tüm komite üyelerine teşekkür ederiz. Bütün bir yıl boyunca, bu komite, farklı yayınevleri tarafından bize yöneltilen eserlerin sekreterlik, seçim ve sınıflandırma görevlerini yerine getiriyor.
NDS Mezunlar Derneği’ne ve özellikle de Başkanı Sayın Lale MURTEZAOĞLU’na teşekkür ederiz.
Türkiye’deki kitap fuarları düzenleyicisi TÜYAP’a ve başından beri bu projeye katılan yayınevlerine teşekkür ederiz. Ödül kazanan yazarımız Sayın Ömer F. OYAL ve tabii ki bu akşam Genel Müdürü Sayın Tülay GÜNGEN tarafından temsil edilen Yapı Kredi Yayınlarını; Everest Yayınlarından çıkan öykü derlemesi ile Mansiyon Ödülü’ne hak kazanan Sayın Mevsim YENİCE’yi bir kez daha tebrik ederiz.
Liseliler Goncourt Ödülü gibi, TÜYAP Kitap Fuarı’nda gerçekleşen bir sonbahar töreni vesilesiyle öğrencilerimiz de bir edebiyat ödülü veriyor. Geçen Kasım ayında, liselilerimiz Goncourt Akademisi üyesi büyük bir yazarı, Sayın Eric Emmanuel SCHMITT’i onurlandırdılar. Eric Emmanuel SCHMITT ise, öğrencilerimizin davetini kabul edip onlarla buluşmak üzere İstanbul’a gelerek ve Notre-Dame de Sion Lisesinde bu vesileyle halka açık pek çok konferans vererek bizleri onurlandırdı ve hepimiz için bir sevinç kaynağı oldu. Bu buluşma, bizler açısından yetmiş iki saat boyunca süren istisnai bir edebiyat etkinliği oldu.
Ayrıca bu pedagojik ve edebî projeye hayat veren ve devamlılığını için çalışan edebiyat öğretmenlerini de selamlar, kendilerine teşekkürlerimi sunarım. Hepinize iyi akşamlar dilerim.