Orchestra’Sion

6 Aralık 2014 19:30

Şef: Orçun Orçunsel

Solistler:

Bülent Evcil (Flüt)

Çağatay Akyol (Arp)

Konzertmeister: Rüstem Mustafa

PROGRAM:

  • Richard Strauss: Metamorfozlar

A R A

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Flüt ve Arp için İkili Konçerto, Do Majör K.299

* Allegro

* Andantino

* Rondeau: Allegro

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento K.138 Fa Majör

* Allegro

* Andante

* Presto

Bülent Evcil, Flüt

Flüt eğitimine 1980 yılında girdiği Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarında başladı. Mükerrem Berk’in öğrencisi oldu. Okulu 1988’de bitirdi ve eğitimine İstanbul Filarmoni Vakfının bursu ile Brüksel Kraliyet Konservatuvarında Marc Grauwels ile devam etti; Brüksel Konservatuvarındaki eğitimini 1992’de tamamladı. Aynı yıl Dublin’de düzenlenen 4. Sir James Galway Flüt Semineri En İyi Yorumcu Yarışması’nda ikincilik ödülü kazanması ona İrlandalı flüt virtüözü Sir Galway’in öğrencisi olma fırsatı verdi. Sir Galway, kendisini «neslinin en iyi flütçülerinden birisi» olarak tanımladı ve pek çok konsere katılmasını sağladı.

Çalışmalarına 1994-1996 arasında Heidelberg-Mannheim Müzik Yüksek Okulunda Jean-Michel Tanguy ile devam etti. 1996-1998 yılları arasında Viyana’da Imperial Concerts Solist Kapella’da solo flütçü olarak çalıştı. 1998 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesinde flüt sanatçısı olarak göreve başladı. 1999 yılından günümüze kadar Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın flüt grup şefliğini de üstlendi. 2004 yılında Rodrigo’nun, otoritelerce dünyanın en zor flüt konçertosu olarak değerlendirilen «Pastoral Konçerto»’nun Türkiye’de ilk seslendirilişini İstanbul İzmir, Adana Devlet Senfoni Orkestraları eşliğinde gerçekleştirdi. 2004 yılından bu yana İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda birinci flütçü olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Bölümü Yüksek Lisans Programı’nda da flüt öğretim görevlisidir.

Sanatçı, solo flütçü olarak uluslararası orkestralarla konser ve CD kaydı çalışmaları yapmaktadır. 2006 yılında dünyaca ünlü Şef Lorin Maazel yönetimindeki Arturo Toscanini Filarmoni Orkestrası’nda solo flütçü olarak çalışmış ve bir Avrupa Turnesi gerçekleştirmiştir. Sao Paulo (Brezilya) Devlet Senfoni Orkestrası ile üç konser ve üç CD kaydı, İtalyan Uluslararası Senfoni Orkestrası ile yedi ülkeyi kapsayan Uzak Doğu turnesi gerçekleştirmiştir. Sanatçı, solist olarak hemen hemen tüm uluslararası flüt festivallerine konser vermek için davet edilmiştir; bunlar arasında: Amerikan, İngiliz, Alman, İtalyan, Çin ve Sırp uluslararası flüt festivalleri sayılabilir.

Evcil, Belçika Kraliyet Sanat Teşvik Madalyası sahibidir. Astor Piazzolla tangoları ile besteci George McCarthy ve Cecil Rivera’nın eserlerini yorumladığı Tango Zamanı adlı bir albümü vardır.

2012 yılında A.K Müzik tarafında sanatçının ikinci CD’si ’Orta Doğu Minyatürleri’ yayınlanmıştır. Andante müzik dergisi tarafından 2010 yılının en başarılı nefesli sazlar sanatçısı olarak ödüllendirilmiştir.

Çağatay Akyol, Arp

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası arp grup şefi olan Cağatay Akyol, arp eğitimine Ankara Devlet Konservatuvarında Doçent Kaysu Doğanay’ın öğrencisi olarak başladı. Ardından D.A.A.D. bursu kazandı ve eğitimine Berlin Müzik Akademisinde Mariana Schmidt Kriceberg ve Regina Herving ile çalışarak devam etti. O dönem, Jeunesses Musicales Weltorchester ve Gustav Mahler Jugendorchester gibi uluslararası üne sahip gençlik orkestralarında ülkemizi başarıyla temsil etmiş ve bu orkestralara katılan ilk genç Türk müzisyeni olmuştur. Çağatay’ın müzik kariyeri onu yine en ünlü şeflerin yönettiği, dünyanın en ünlü orkestralarıyla, tanıtmaya gerek olmayan salon ve festivallerde çalmaya yöneltmiştir. Bunlar arasında BBC Proms, Schleswig Holstein, Ferrara Musica, Wien Modern, Budapest Spring Festival, Festival de Radio France ve Montpellier Languedoc-Roussillon, Salzburger Festspiele ve Amsterdam Mahler Festival’i sayabiliriz. Birlikte çalıştığı orkestra şefleri arasında ise Claudio Abbado, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Peter Eotvos, Michael Gielen, Yakov Kreisberg, James Judd, Giuseppe Sinopoli ve Tugan Sokhiev bulunmaktadır.

Akyol, Mahler Oda Orkestrası’na sık sık konuk sanatçı olarak davet edildi; solist olarak, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa Devlet Senfoni Orkestrası, Eskişehir Senfoni Orkestrası, Milli Reasürans Oda Orkestrası, Borusan Filarmoni Oda Orkestrası, Minsk Oda Orkestrası, İstanbul Oda Orkestrası, Akademik Başkent Oda Orkestrası ve Mersin Üniversitesi Oda Orkestrası ve başka orkestralarda görev aldı.

Nejat Başeğmezler’in Arp Konçertosu ve Mahir Cetiz’in solo arp için Instant Dream’i, Çağatay Akyol için bestelenmiş yeni eserlerdir. Kendisi, Kalan Müzik’in sanatçısı olup yayınlanmış iki cd’si vardır:

Lirik Arp ve Blokflüt (Kasım 2004)
Cihat Aşkın’la Arp ve Keman (Temmuz 2009)

Orchestra’Sion

Orchestra’Sion’un ortaya çıkmasında genç bir orkestra şefi ve piyanist ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun bir araya gelmesi rol oynamıştır.

Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi olan Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında verdi. Konserlerin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS Oda Orkestrası, «Orchestra’Sion» adını 2010 yılında resmen aldı.
Başta Konzertmeister Rüstem Mustafa olmak üzere, seçkin ve profesyonel genç
müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden senfonik orkestraya genişleyen kadrosuyla,Türkiye’nin en ilginç repertuvarına sahip orkestrası olarak kültür sanat yaşamındaki yerini almıştır. 2012 yılında Jean-Jacques Rousseau’nun 300. Doğum Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında, sanatçının hem yazıp hem müziklerini bestelediği «Köyün Kâhini» operasının Türkiye’deki ilk seslendirilişini ünlü Fransız barok topluluğu «Les Paladins» ile birlikte gerçekleştirmiş ve konserin kaydı cd olarak dinleyiciye sunulmuştur.

Alışılmış orkestra eserlerinin yanı sıra, Orçun Orçunsel’in düzenlemeleriyle başka
orkestralarda bulunmayan bir renge sahip olan Orchestra’Sion, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan, Cihat Aşkın gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarını, İstanbul’daki müzikseverlerle buluşturmuş bir topluluk olarak konser yaşamını sürdürmektedir.

Orçun Orçunsel - Orkestra Şefi

İstanbul’da doğdu, 4 yaşında İ.Ü.Konservatuvarında piyano çalışmalarına başladı ve 2004’te MSGSÜDK Piyano Bölümünden Zeynep Yamantürk ile çalışarak mezun oldu. Ali Darmar ve Ayşegül Sarıca ile çalışmalarının yanı sıra, Stephen Kovacevich’in çalıştaylarına katıldı. 2007’de Salzburg Yaz Akademisinde K.H.Kammerling ile çalıştı.

Kompozisyon çalışmalarına 8 yaşında başlamış, bu yönde kendini geliştirmiştir.

Orkestra şefliği çalışmalarına Gürer Aykal ile başlayan Orçunsel, 2007 yılından itibaren DESO, CRR Senfoni Orkestrası, Antalya ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Oda Orkestrası ve Budapeşte Radyo Senfoni Orkestrası’nı yönetmiştir.

2008’den bu yana, İstanbul’da kurmuş olduğu Orchestra’Sion ile düzenli konserler veren Orçun Orçunsel, bu orkestranın daimi şefliğini ve Genel Sanat Yönetmenliğini yapmaktadır. Orchestra’Sion ile Mahler 4. Senfoni’nin oda orkestrası versiyonu gibi eserlerin Türkiye’deki ilk seslendirilişini yapan Orçunsel, bir yandan bu orkestra ile dünya çapındaki büyük virtüözleri ağırlamaya devam etmekte, konuk şef olarak davet aldığı orkestraları yönetmekte, kompozisyon çalışmaları, düzenlemeler ve film müzikleri yapmakta, aynı zamanda da konser piyanisti olarak kariyerini sürdürmektedir.