Orchestra’Sion - Alexander Rudin

27 Eylül 2014 19:30

*

Klasik müzik

Davetiye için buraya tıklayın

Orchestra’Sion Açılış Konseri

Orkestra Şefi: Orçun Orçunsel

Solist: Alexander Rudin - Viyolonsel

Konzermeister: Rüstem Mustafa

PROGRAM :

  • Felix Mendelssohn-Bartholdy: Bir Yaz Dönümü Gecesi Düşü Uvertürü op.21
  • Piotr Ilitch Tchaïkovsky: Bir Rokoko Teması Üzerine Çeşitlemeler op.33 (Orijinal Versiyon)

*** A R A ***

  • Ludwig van Beethoven: Senfoni No.5 op.67 do minör

* Allegro con brio
* Adagio
* Andante con moto
* Allegro

Alexander Rudin, Viylonsel

Moskova’da doğdu. Müzik öğrenimine küçük yaşta Gnesin Enstitüsünde başladı. İlk öğretmeni Lev Efgrafof idi. On iki yaşındayken “Konçertino Prag” adlı uluslararası yarışmada büyük ödülü aldı. Üç yıl sonra Leipzig’deki Bach Müzik Yarışması’nda kazandığı büyük başarıyla kendini göstermeye başladı. Bunlar, onun uluslararası yarışmalarda genç bir viyolonselci olarak kazanacağı başarıların ilk işaretiydi. Nitekim daha sonra Floransa’da “Gaspar Cassado” yarışmasında ve Moskova’da “Çaykovski” yarışmasında birincilikler aldı. Gnesin’den mezun olur olmaz misafir solist olarak ülkesinde ve yurt dışında birçok konser vermeye başladı. Daha sonra tekrar Gnesin Enstitüsü’ne giren Rudin bu kez iki dalda daha başarı gösterdi: piyano ve orkestra şefliği. Repertuvarında barok, klasik ve modern eserler olan Rudin, Avrupa ve Amerika’da verdiği konserlerin yanı sıra, İstanbul ve İzmir Festivalleri’ne katılmış; senfoni orkestraları eşliğinde konserler vermiştir. Sanatçı, aynı zamanda İzmir Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü’nde ve Moskova Çaykovski Akademisinde dersler vermektedir.

Orchestra’Sion

Orchestra’Sion’un ortaya çıkmasında genç bir orkestra şefi ve piyanist ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun bir araya gelmesi rol oynamıştır.

Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi olan Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında verdi. Konserlerin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS Oda Orkestrası, «Orchestra’Sion» adını 2010 yılında resmen aldı.
Başta Konzertmeister Rüstem Mustafa olmak üzere, seçkin ve profesyonel genç
müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden senfonik orkestraya genişleyen kadrosuyla,Türkiye’nin en ilginç repertuvarına sahip orkestrası olarak kültür sanat yaşamındaki yerini almıştır. 2012 yılında Jean-Jacques Rousseau’nun 300. Doğum Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında, sanatçının hem yazıp hem müziklerini bestelediği «Köyün Kâhini» operasının Türkiye’deki ilk seslendirilişini ünlü Fransız barok topluluğu «Les Paladins» ile birlikte gerçekleştirmiş ve konserin kaydı cd olarak dinleyiciye sunulmuştur.

Alışılmış orkestra eserlerinin yanı sıra, Orçun Orçunsel’in düzenlemeleriyle başka
orkestralarda bulunmayan bir renge sahip olan Orchestra’Sion, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan, Cihat Aşkın gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarını, İstanbul’daki müzikseverlerle buluşturmuş bir topluluk olarak konser yaşamını sürdürmektedir.

Orçun Orçunsel - Orkestra Şefi

İstanbul’da doğdu, 4 yaşında İ.Ü.Konservatuvarında piyano çalışmalarına başladı ve 2004’te MSGSÜDK Piyano Bölümünden Zeynep Yamantürk ile çalışarak mezun oldu. Ali Darmar ve Ayşegül Sarıca ile çalışmalarının yanı sıra, Stephen Kovacevich’in çalıştaylarına katıldı. 2007’de Salzburg Yaz Akademisinde K.H.Kammerling ile çalıştı.

Kompozisyon çalışmalarına 8 yaşında başlamış, bu yönde kendini geliştirmiştir.

Orkestra şefliği çalışmalarına Gürer Aykal ile başlayan Orçunsel, 2007 yılından itibaren DESO, CRR Senfoni Orkestrası, Antalya ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Oda Orkestrası ve Budapeşte Radyo Senfoni Orkestrası’nı yönetmiştir.

2008’den bu yana, İstanbul’da kurmuş olduğu Orchestra’Sion ile düzenli konserler veren Orçun Orçunsel, bu orkestranın daimi şefliğini ve Genel Sanat Yönetmenliğini yapmaktadır. Orchestra’Sion ile Mahler 4. Senfoni’nin oda orkestrası versiyonu gibi eserlerin Türkiye’deki ilk seslendirilişini yapan Orçunsel, bir yandan bu orkestra ile dünya çapındaki büyük virtüözleri ağırlamaya devam etmekte, konuk şef olarak davet aldığı orkestraları yönetmekte, kompozisyon çalışmaları, düzenlemeler ve film müzikleri yapmakta, aynı zamanda da konser piyanisti olarak kariyerini sürdürmektedir.