Orchestra’Sion Solistleri

29 Kasım 2018 19:30

Barış Kerem Bahar, viyola
Beste Tıknaz Modiri, viyola
Orçun Orçunsel, piyano

YouTube üzerinden konserin canlı yayınına bu adresten ulaşabilirsiniz.

PROGRAM:

Georg Philipp Telemann: 2 viyola için sol majör konçertosu
 Yavaş
 Neşeli
 Largo
 Canlı

Jean Marie Leclair: İki viyola için sonatı no 5 op.12
 Allegro
 Andante
 Allegro assai

Antonio Vivaldi: İki viyola için sol minör konçertosu
 Allegro

*** ARA ***

George Frederick Handel: İki viyola ve piyano için sonatı no 8 op.2
 Andante
 Allegro
 Largo
 Allegro

Frank Bridge: Lament
 Adagio espressivo

J.S.Bach: Brandenburg konçertosu no 6 BWV 1051
 Allegro
 Adagio, ma non tanto
 Allegro

Barış Kerem Bahar, viyola

Müzik öğrenimine küçük yaşlarda İzmir Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu’nda başladı. 1997 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Viyola Bölümü’ne girdi. 2000 yılında Sevda Cenap And Müzik Vakfının gerçekleştirdiği Oda Müziği Yarışması’nda Özel Ödül, 2002 Nisan ayında “5. Uluslararası Edirne Klasik Müzik Yarışması” nda ikincilik ödülü aldı. Öğrenciliği sırasında solist olarak A. Vivaldi İki Viyola Konçertosu, W.A. MOZART Senfoni Konçertant ve “HUMMEL Fantasie” eserlerini çeşitli orkestralar eşliğinde seslendirdi. Ruşen Güneş, Apple Hill Chamber Players, Michael Kelley, Prof. Lukas David, Ellen Jewitt, Bruno Giuranna gibi önemli sanatçıların aktif olarak viyola ve oda müziği workshop/masterclass’ larına katıldı, Prof. Jerrold Rubinstein ile Mozart yorumu üzerine çalıştı. 2007 yılında D.E.Ü. Devlet Konservatuvarından en yüksek not ortalamasıyla pekiyi derece ile mezun oldu. 2012 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı viyola sanat dalı master programını pekiyi derece ile tamamladı. 2013 yılında İtalya G. Puccini Konservatuvarı tarafından davet edildi, viyola ve oda müziği dallarında öğrencilerle masterclass’lar yaptı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Doç. Beste Tıknaz Modiri danışmanlığında Çiğdem Epikmen ile, İtalya Brescia “Luca Marenzio” Konservatuvarında ise çalışmalarını Luca Morassutti ile sürdürerek sanatta yeterlik eğitimini pekiyi derece ile tamamladı, İtalyan klavsen sanatçısı Giovanna Fabiano ile barok dönem stili üzerine çalıştı. 2015 yılında J.S.Bach Sol Minör Viyola Konçertosu’nun Dünya Prömiyerini Brescia Pietro Da Cemmo Salonu’nda yaptı. 2017 yılında DESO eşliğinde A.Stamitz Fa Majör Viyola Konçertosu’nun Türkiye Prömiyerini gerçekleştirdi. 2017 Şubat ayında İtalya’da gerçekleştirdiği resitalinde Ebru Güner CANBEY’in “Viyola için Minyatürler” eserinin Dünya Prömiyerini gerçekleştirdi. “IANUA Ensemble” , “Morassutti Ensemble Barocco” barok grupların yanı sıra İtalyan org/klavsen sanatçısı Gabriele Levi ile oluşturdukları ikili “DuoPontis” ile konserler vermektedir. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası gibi seçkin topluluklarda yer almaktadır. Yazdığı «Viyola Kitabı» Ocak 2018’de satışa çıkan B. BAHAR, Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Doktor Öğretim Üyesi kadrosunda görev yapmaktadır.

Beste Tıknaz Modiri, viyola

ICMEC Yarışması (Altın Madalya, Carnegie Hall, NY), BO. CO. String Idol, MTNA Young Concert Artists State ve Eastern Yarışmaları, BO. CO. Konçerto Yarışması, 9 Eylül Üniversitesi Viyola Yarışması, Applehill Playing for Peace Award gibi pek çok yarışmada ödül sahibi olan Beste Tıknaz Modiri; Borusan İstanbul Filarmoni ve Philharmonisches Kammerorchester Berlin Orkestralarında viyola grup şefi ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında doçent olarak çalışmaktadır.
Tıknaz, yurt içinde verdiği konserlerin yanı sıra, yurt dışında Almanya, İtalya, Belçika, Fransa, İngiltere, Hindistan, Japonya, Azerbaycan, Çin Halk Cumhuriyeti, Ermenistan, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Porto Riko gibi ülkelerde de resitaller ve oda müziği konserleri vermekte ve solist olarak orkestralar önünde yer almaktadır. İş Sanat, CRR, AKM, Süreyya, CKM, Avusturya Kültür Merkezi, Dame de Sion, İtalyan Kültür Merkezi, İzmir Sanat, Adnan Saygun, Bilkent Konser Salonu, Nevid Kodallı Salonu gibi Türkiye’nin önde gelen salonlarında yer aldığı gibi; Carnegie Hall (NY), Boston Symphony Hall, Harvard Sanders Theather, Bonn Beethoven Halle, Old Westbury Series (NY), Gewandhaus Leipzig, Berlin Konzerthaus, Berlin Kammermusiksaal, Philarmonie Berlin Gr. Saal, Queen Elizabeth hall (Brüksel), Ungaku Do (Japonya), Pekin Konser Salonu gibi uluslararası salonlarda da yer almıştır. Ayrıca 2015 konser sezonunda İDSO eşliğinde Forsyth Viyola konçertosu’nun Türkiye Prömiyerini gerçekleştirmiştir. Aktif olarak oda müziği konserleri veren sanatçı: Borusan Virtüözleri, Orient Ensemble, Modiri Ensemble, Violaria, Amitie Ensemble üyesidir. Boston’da gerçekleşen “International Youth and Muse”, Vermont’da gerçekleştirilen ‘‘Point Counterpoint’’, New Hampshire’da ‘’Apple Hill’’, İtalya Cervo Accademia Europea Mozart ile Japonya’da gerçekleştirilen “International Chichibu” Festivallerinde hocalık yapmaktadır. Sanatçının katıldığı diğer festivaller arasında Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Bonn Beethoven Festivali, Budapeşte Bahar Festivali, Aix en Provence Festivali (Fransa), Salzburg Müzik Festivali, BBC Proms, 34. ve 36. Uluslararası Viyola Kongresi, AIMA Festivali vb. festivaller yer almaktadır. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarında Ani İnci ile viyola öğrenimine başlayan Beste Tıknaz Modiri lisans bölümünün üst üste en başarılı öğrencisi seçilerek 2002 yılında lisans, 2004 yılında yüksek lisans ve 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarında Sanatta Yeterlik programını bitirerek 2012 yılında doçentlik unvanına hak kazandı. 2006-2008 yılları arasında The Boston Conservatory’de tam burslu ve “President Award” ödülünü de alarak; GPD Bölümü’nü Leonard Matczynski ile başarı ile bitirdi. Bunun yanısıra eğitimi boyunca pek çok ünlü müzisyen ile çalışma fırsatı buldu. Bu isimlerden bazıları; Devlet sanatçısı R. Güneş, Prof. M. Buccholz, Prof. T. Masurenko, N. Imai, Y. Bashmet, V. Warshawsky, M. Kelley, M.Ruth Ray, R.Noren, R.Tapping, R.Diaz, B. Pasquer, B. Guiranna, M.Thompson, P. Farulli, C. Phelps, M. Tenenbaum olarak sayılabilir. Tıknaz ‘’1883 Gand et Bernardel ‘’ viyola ile çalmaktadır.

Orçun Orçunsel, piyano

İstanbul’da doğan Orçunsel, dört yaşında İ.Ü. Devlet Konservatuvarına girerek ilk piyano çalışmalarına başladı. Daha sonra M.S.G.S.Ü. Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’nden,, Zeynep Yamantürk ile çalışarak 2004 yılında mezun oldu. Kompozitör Ali Darmar ve Devlet sanatçısı Piyanist Prof. Ayşegül Sarıca ile çalışmalarının yanı sıra dünya çapındaki piyanist ve pedagog Stephen Kovacevich başta olmak üzere, Thomas Yee ve Hanry Faures’in çalıştaylarına katılarak sanatçılardan büyük ilgi gördü. Çeşitli uluslararası yarışmalarda dereceler alan sanatçı, 2007 yılında ALV Bursu ile Salzburg Yaz Akademisine giderek Karl-Heinz Kammerling ile çalışmıştır. Özellikle transcription-düzenleme alanında kendisini yoğunlaştırarak çalışmalar yapmaktadır. İlk kompozisyon çalışmalarına sekiz yaşında başlamış, bu yönde kendini geliştirmiş ve hâlen dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok konser için kompozisyon ve düzenleme yapmakta, film müzikleri bestelemektedir.
Orkestra şefliği çalışmalarına Devlet Sanatçısı Prof. Gürer Aykal ile M.S.G.S.Ü.D.K. yüksek lisans programında başlamış, 2007 yılında Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası’nı yönetmiş, aynı yıl CRR Senfoni Orkestrası ile Muhsin Ertuğrul Sahnesinde perde açan Yalçın Tura’nın “Leyla ile Mecnun” Operasında şef yardımcılığını üstlenerek temsillerden bazılarını yönetmiştir. 2008 ve 2009 yıllarında Cem Mansur
yönetimindeki Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası’nın şef yardımcılığını üstlenmiş, daha sonra da Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Akademik Oda Orkestrası ve Budapeşte Radyo Senfoni Orkestrası’nı yönetmiştir. 2017 yılında Andante Dergisi tarafından düzenlenen, Donizetti Klasik Müzik Ödülleri kapsamında “Yılın Orkestra Şefi” ödülüne layık görülmüştür. 2008 yılından bu yana, İstanbul’da kurmuş olduğu Orchestra’Sion ile düzenli konserler veren Orçun Orçunsel, bu orkestranın daimi şefliğini ve Genel Sanat Yönetmenliğini yapmaktadır. Orchestra’Sion ile, Dünya çapındaki büyük piyanist Paul Badura-Skoda başta olmak üzere, Andrei Gavrilov, Dimitri Ashkenazy, Aleksander Rudin, Ayşegül Sarıca, Cihat Aşkın, Toros Can, Borusan Quartet, Bülent Evcil ve Özcan Ulucan gibi solistlerle aynı sahneyi paylaşmıştır. Bu orkestra ile Mahler 4 ve 5. Senfonilerin oda orkestrası versiyonu gibi eserlerin Türkiye’deki ilk seslendirilişini yapan Orçunsel, bir yandan Orchestra’Sion ile dünya çapındaki büyük virtüözleri ağırlamaya devam etmekte, konuk şef olarak davet aldığı orkestraları yönetmekte, kompozisyon çalışmaları, düzenlemeler ve film müzikleri yapmakta, aynı zamanda da konser piyanisti olarak kariyerini sürdürmektedir.