Öykülerin Müzikleri

28 Mayıs 2011 19:30

Şiir ve Şan Resitali

Davetiye için buraya tıklayın.

Öykülerin Müzikleri

Chimène Seymen, Soprano

Orçun Orçunsel, Piyanist

Mehmet Gürhan, Oyuncu

Program

  • Charles Lecocq (1832-1918 )
    Fables de La Fontaine

 Le Loup et L’Agneau (Kurt ile Kuzu)

 Le Corbeau et le Renard (Karga ile Tilki)

 La Cigale et la Fourmi (Karınca ile Ağustos böceği)

 La Grenouille qui veut se faire aussi grosse que le bœuf (Öküze özenen Kurbağa)

 Le Savetier et le Financier (Eskici ile Para Babası)

 La Chauve-souris et les deux Belettes (Yarasa ve iki Gelincik)

La Fontaine Masalları türkçe çeviri: Tahsin Yücel / İŞ Bankası ayınları

  • Maurice Ravel (1875-1937)

 Ma Mère L’Oye

  • Manuel Rosenthal (1904- 2003)

 Chansons du Monsieur Bleu

 Fido, fido

 L’Eléphant du Jardin des Plantes

 Grammaire

 La Souris d’Angleterre

Chimène Seymen:

Izmir doğumlu, Çimen Seymen, müzik eğitimine dokuz yaşında piano dersleri alarak başladı, Amerikan Kız Kolejinden mezun olduktan sonra, eğitimine devam etmek üzere Fransa’ya gitti. Versailles Konservatuvarından Piyano diploması ve Paris Üniversitesinden Müzikoloji doktorası aldı. Opera repertuvarı ve şan çalışmalarını Paris Konservatuvarı şan profesörü Rachel Yakar (CNSP), Noelle Barker (Royal Academy of Music) ve Laura Sarti (Guildhall School of Music) ile ilerletti. Ünlü kontrtenor ve orkestra şefi Rene Jacobs‘un yönettiği Flander OperaStudyo’sunda yaptığı çalışmalar ile barok müzik üzerine uzmanlaştı.

Ünlü orkestra şefleri, Philippe Herreweghe, Gustave Leonhardt ve Jean-Claude Malgoire ile Paris Champs-Elysees Tiyatrosu, Versailles Kraliyet Operası, Bordeaux, Monpellier, Monte-Carlo operalarında sahneye çıktı. Italya’da Il Giardino Armonico topluluğu ile, Fransa, Belçika ve Isviçre’de çeşitli barok müzik topluluklarının davetlisi olarak festivallere katıldı.

Soprano ve Müzikolog Çimen Seymen, 2005, Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında “Avrupa ve Osmanlı Saraylarında Müzik” projesini hayata geçirdi. 17inci yüzyıl Avrupa ve Osmanlı Müzikleri arasındaki etkileşimleri yeni yorumlar ile ilk kez dile getiren bu proje’nin Fransa’da gerçekleştirilen CD kaydı “La Serrenissime et la Sublime Porte “ (Venedik’ten Istanbul’a Barok Müzik), (Harmonia Mundi) 5 yıldız ile değerlendirildi. Bu proje, Paris, Roma Brüksel, İstanbul, İzmir, Ankara (Fransız Kültür merkezleri) konserler dizisi ile, Avrupa ve Türkiye’de geniş kitlelerlen beğeni aldi.

Çimen Seymen, 2008 yılında, Istanbul ve Izmir Uluslararası Müzik Festivallerine sanat yönetmenliğini yaptığı Müsennâ kreasyonu ile katıldı. Paris’in efsanevi Bouffes du Nord tiyatrosunda kapalı gişe oynayan bu gösteri, Fransa’nın çeşitli şehirlerinde de aynı ilgi ile izlendi. Le Monde, Le Figaro, Les Echos gibi Fransa’nın ileri gelen basınından aldığı büyük beğeni ile 2009-2010 yılı Türkiye mevsimi etkinlikleri arasında en başarılı müzik projesi olarak nitelendirildi. Müsennâ, Fransa’da Türkiye Mevsimi kapanış gecesi dolayısı ile Versailles Kraliyet Operasında, iki ülkenin bakanları ve Başbakan Erdoğan’ın huzurunda sahnelenmesi sonucunda ise ayakta alkışlandı.

Çimen Seymen, 2011 yılında Fransız Kültür Bakanlığından, kültürel diyalog projelerindeki başarısını dile getiren, Chevalier des Arts et Lettres, Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanı ile ödüllendirildi.

Orçun Orçunsel:

İstanbul’da doğan Orçunsel, 4 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarına girerek ilk piyano çalışmalarına başladı. Daha sonra Zeynep Yamantürk ile çalışarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı piyano bölümünden iki defa sınıf atlayarak 2004’te mezun oldu.

Kompozitör Ali Darmar ve Devlet sanatçısı Piyanist Prof. Ayşegül Sarıca ile çalışmalarının yanı sıra Dünya çapındaki piyanist ve pedagog Stephen Kovacevich, Thomas Yee ve Hanry Faures’in çalıştaylarına katılarak sanatçılardan büyük ilgi gördü.
Çeşitli uluslararası yarışmalarda dereceler alan sanatçı, özellikle Bach’ın eserlerine yaklaşımıyla ilgi çekti ve bestecinin Passacaglia & Fuga do minör eseri ile Maurice Ravel’in “La Valse-Poeme choregraphique” eserini piyanoya uyarlayan Orçunsel, bu çalışmasıyla İdil Biret, Karl-Heinz Kammerling, Stephen Kovacevic gibi dünyanın önde gelen sanatçılarından övgü topladı. Aktif olarak resitaller veren sanatçı, Borusan Filarmoni Orkestrası başta olmak üzere Cemal Reşit Rey Senfoni, Filarmonia İstanbul, Sinema Senfoni, Şişli Senfoni gibi çeşitli orkestralarda piyanist olarak görev almaktadır. 2007 yılında Avusturya Liseliler Vakfı Bursu ile Salzburg yaz akademisine giderek Karl-Heinz Kammerling ile çalışmıştır.

İlk kompozisyon çalışmalarına 8 yaşında başlayan sanatçı, 18 yaşına kadar bu yönde kendini geliştirmiş, bu süre içerisinde, 4 Senfoni; “Fırtına” ve “Düş Oyunu” isimli iki opera, 8 yaylı Kuartet, 6 piano, 3 keman sonatı; yüzün üzerinde oda müziği ve solo çalgı eseri, Requiem başta olmak üzere büyük orkestra, solistler ve Koro için 6 eser bestelemiştir.
Hâlen Dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok konser için beste ve düzenleme yapmakta, kısa film müzikleri bestelemektedir.

Mezun olduktan sonra Şeflik Çalışmalarına Devlet Sanatçısı Prof. Gürer Aykal ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yüksek lisans programında başlamış, 2007 yılında İzmir Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası’nı yönetmiş, aynı yıl Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrasının, Muhsin Ertuğrul Sahnesinde perde açan Yalçın Tura’nın “Leyla ile Mecnun” Operasında şef yardımcılığını üstlenerek temsillerden bazılarını yönetmiştir. 2011 yılında Antalya Davlet Senfoni Orkestrası tarafından davet edilerek genç şefler haftası konserinde orkestrayı yönetti.

2008 yılında Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası’nın şef yardımcılığına getirilen Orçunsel halen, aynı yıl Istanbul’da kurduğu Orkestra’Sion’un daimi şefliğini ve Genel Sanat Yönetmenliğini yapmaktadır.

Mehmet Gürhan

İstanbul Belediye Konservatuarı’nı bitirdikten sonra Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Yüksek bölümünü tamamladı.
1975 yılından itibaren İstanbul Şehir Tiyatrolarında görev alan Mehmet Gürhan bir çok tiyatro oyununda rol aldı.

Aynı zamanda televizyon ve sinema yapımlarında oyuncu; reklam yapımlarında da oyuncu ve seslendirme sanatçısı olarak bulundu. Dialog Anlatım İletişim A.Ş. eğitim kurumunda uzun yıllardır hem spiker - sunucu adaylarına hem de bireysel, kurumsal ve özel eğitimlere katılan öğrencilere ses, nefes kullanımı, diksiyon, fonetik, oyunculuk ve konuşma alanlarında dersler vermektedir.

Bir kaç kez Afife Jale Ödüllerine layık görülmüş, İ. Ahmet Refik Sekizinci’nin « Ceza Kanunu » oyunundaki rolüyle ’’Komedi Dalında En İyi Erkek Oyuncu’’ ödülü ; Ilan Hastor’un «Maskeliler » oyunundaki rolüyle de, Muhsin Ertuğrul ve Afife Jale Ödülleri’nde ’’Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu ’’ seçilmiştir.