Quatuor Avrasya

24 Mart 2016 19:30

Bahar Biricik – Keman
Münif Akalın - Çello
Ayşegül Kirmanoğlu – Klarnet
Gülden Teztel – Piyano

PROGRAM:

  • Beethoven - Keman, Çello ve piyano için Trio op. 11
    Allegro con brio
    Adagio
    Allegretto
  • Brahms - Klarnet, Çello ve piano için Trio op. 114
    Allegro
    Adagio
    Andantino grazioso
    Allegro

*** Ara ***

  • Walter Rabl - Keman, Çello, Klarnet ve piyano için Quartet op. 1 ( Türkiye’de ilk defa)
    Allegro moderato
    Adagio molto
    Andantino un poco mosso
    Allegro con brio

Bahar Biricik – keman

Bahar Biricik İstanbul’da doğdu. Keman eğitimine on bir yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konsevatuvarında Giray Rasenfos ile başladı. Eğitimini 1991 yılından itibaren Venyamin Varşawski’nin keman sınıfında sürdürdü ve yüksek lisans eğitimini 1998 yılında tamamladı.

1994-1995 yıllarında İtalya’da “Accademia Musicale Chigiana’da” Quartetto İtaliano’nun viyolacısı Piero Farulli ile oda müziği masterclasslarına katıldı ve İtalya’da konserler verdi. 1998 yılında Fransa’nın Tour şehrinde düzenlenen “Academia Internationale D’art Musicale” yaz kursları çerçevesinde keman masterclasslarına katıldı ve burada Victor Tretiakov ile çalıştı. Devlet sanatçısı Ayla Erduran ile masterclass çalışmaları yaptı.
Uluslararası İstanbul Müzik Festivali “Genç Solistler Serisi” kapsamında resital ve oda müziği konserleri verdi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni, İstanbul, İzmir ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestraları; Işık Oda Orkestrası, Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası eşliğinde solist olarak konserler verdi.
Türk-Yunan dostluk konserinde Hikmet Şimşek yönetimindeki Bursa Bölge Senfoni Orkestrası eşliğinde Yunan kemancı Dimitri Semsis ile Bach’ın iki keman için konçertosunu seslendirdi .
25.Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde Gustav Kuhn yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Vivaldi’nin üç keman için konçertosunu Devlet Sanatçıları Suna Kan ve Ayla Erduran ile birlikte seslendirdi.

Biricik’in İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nı Alexander Rahbari’nin yönettiği konserde seslendirdiği Cemal Reşid Rey Keman Konçertosu,2012 yılında Lila Müzik etiketiyle “Cemal Reşid Rey’in Anısına” adlı CD’de yayınlanmıştır.
2013’de Almanya’nın Bonn şehrinde düzenlenen Beethoven Festivali’nde Ramiz Melik Aslanov yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası eşliğinde Ulvi Cemal Erkin’in keman konçertosunu seslendirdi.

Münif Akalın - Çello

Türkiye’nin yetiştirdiği önde gelen viyolonselcilerden olan Akalın çok yönlü bir müzisyen olarak, beceri ve yeteneği ile ön plana çıkar.

Türkiye dışında Amerika, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Gürcistan’da konserler vermiştir. Solist olarak Türkiye’nin hemen hemen tüm devlet senfoni orkestralarıyla birçok konser vermiş ayrıca Akbank Oda Orkestrası, Millî Reasürans Oda Orkestrası, İstanbul Oda Orkestrası, Filarmonia İstanbul, Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası gibi birçok orkestranın uzun yıllar viyolonsel grup şefliğini yapmıştır.
İlk müzik derslerini müzik öğretmeni olan babasından almış, viyolonsele İstanbul Belediye Konservatuvarında Tayfur Çağlayansu ile başlamıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Suzan Altıner ile viyolonsel, Ergican Saydam ile oda müziği çalışmış ve başarıyla mezun olmuştur.

Arkadaşları ile beraber kurdukları İstanbul Quartet ve Quartetto Turco ile 1993-94 yıllarında Accademia Musicale Chigiana ve Scuola di Musica di Fiesole de dünyaca ünlü Quartetto Italiano’nun viyolacısı Piero Farulli ve asistanı viyolonselci Andrea Nannoni ile Quartet Masterclassları yapmış, ayrıca Helmut Rocholl, Dennis Parker ve Daniel Grosgurin’in kurslarına katılmıştır.

Efsane müzisyen Natalia Gutman’la da çalışan Akalın, Hasan Ferit Alnar’ın Viyolonsel Konçertosu’nun cd kaydını yapmış, Yalçın Tura Viyolonsel Konçertosu’nun da Dünya Prömiyerini Nisan 2014 de Mersin’de yapmıştır. Hâlen Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Viyolonsel ve oda müziği dersleri vermekte, aynı zamanda Bozok Quartet üyeliğini sürdürmektedir.

Ayşegül Kırmanoğlu - Klarnet

Ayşegül Kırmanoğlu İstanbul’da doğdu. Müzik çalışmalarına Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Tülay Orser ile başladı ve Ahmet Ermakastar ile devam etti. 1983’te İngiliz Kültür Heyeti’nin verdiği bursla Aberdeen Müzik Festivali’ne katıldı.

1986 yılında, Nantes Bölgesel Devlet Konservatuvarında birincilik ödülü, ardından da Leopold Bellan yarışmasında birincilik ödülü aldı. M. Ermakastar, A. Boeglin, D. Dangain ve G. Deplus gibi önde gelen öğretmenlerle çalıştı.

2001 yılında Fransa’da Akdenizli Klarnetçiler Derneğinin festivaline, 2010’da ise arpçı İpek Mine Sonakin, Flütçü Sibel Kumru Pensel ve Fransız klarnetçi Michel Leuthiec ile birlikte ’’Fransa’da Türk Mevsimi"ne davet edildi.

Ayşegül Kırmanoğlu orkestra şefleri A. Rahbari, G. Kuhn, E. Bergel, C. Kahidze, H. Griffiths ve T. Strugula yönetiminde çaldı.
Türkiye, Fransa, Rusya, İngiltere, Belçika ve ABD’de sahneye çıktı. Kırmanoğlu, halen İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Tefken Filarmoni Orkestrası’nın solo klarnetçisidir. Ayrıca TEVİTÖL’ün Güher-Süher Pekinel kardeşlerin kurduğu müzik okulunda klarnet öğretmeni olarak ders vermektedir.

Gülden Teztel – piyano

Ankara’da doğan Gülden Teztel, beş yaşında piyano eğitimine başladı. 1978 yılında girdiği İstanbul Belediye Konservatuvarı yarı zamanlı piyano bölümünde Prof. Ova Sünder’in öğrencisi oldu.

Bu dönemde Biret, Margulis ve Zaritskaya’nın masterclasslarına katıldı.
1990 yılında Robert Kolej’den mezun olan Teztel, aynı yıl Oberlin Conservatory’den kazandığı bursla lisans eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve burada Prof. Lydia Frumkin ile dört yıl çalıştı.

Bu yıllarda solo ve oda müziği konserleri verdi, konservatuvarın öğretim programına seçildi ve “Piyano Jürisi Ödülü”nü kazanarak “BM in Piano Performance” diploması ile mezun oldu. Yüksek lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarından alan Teztel, İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MIAM) sürdürdüğü doktorasını 2007 yılında tamamladı. Buradaki eğitimi sırasında Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca ile çalıştı. 2011 yılında doçent unvanı aldı.

Fransa, İngiltere, Almanya, İsviçre, Kuveyt ve Ermenistan’da; ayrıca Türkiye’nin birçok şehrinde konserler vermiş olan Teztel, İstanbul Klasik Müzik Festivali, Fransa’da Türk Mevsimi, D-Marin Turgutreis ve Mersin Festivali gibi uluslararası festivallerde yer aldı. Alexander Markov, Albert Markov, Eduard Tadevosyan ve Yair Kless ile sahne aldı; ayrıca Cihat Aşkın ve Bahar Biricik ile birçok resital verdi. Ayşegül Kirmanoğlu ve Reyent Bölükbaşı ile “Trio’le” adlı oda müziği grubunun; İstanbul Modern Müzik Topluluğu’nun konserlerinde Ilgın Aka ile kurduğu Piyano Duo’nun üyesi olarak çaldı. “Trio Avrasya” üyesi olan Teztel’in, Cihat Aşkın ile birlikte yaptığı “Schumann” CD’si, Kalan Müzik etiketiyle 2010 Schumann yılında yayınlandı.

Sahne psikolojisi alanında da ders ve seminerler veren Gülden Teztel, hâlen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Anasanat Dalı’nda görev yapmaktadır.