SIPA PRESS Fotoğrafçılarından 1989 Küresel Olayları

6 Kasım 2009 19:00

Sergi, 6-24 Kasım tarihleri arasında, pazar günleri dışında, 11.00 – 18.00 saatlerinde, konser olan akşamlar 20.00’ye kadar gezilebilir.

Sergi açılışı: 6 Kasım 2009, saat 19.00

Sergi sorumluları: SIPA PRESS’ten Ferit Düzyol – Notre Dame de Sion Fransız Lisesinden Samira Benameur

SIPA PRESS fotoğrafçılarından 1989 Küresel Olayları

1973 yılında kurulan Sipa Press’in fotoğrafçıları, o tarihten beri dünyada meydana gelen çok sayıda olayı, yerinde izlemiştir. “Sipa Press Fotoğrafçılarından Küresel Olaylar” sergisi, dünyadaki 1989 yılına bir geri bakıştır:

Sovyet askerlerinin Afganistan’dan çekilişi, Tiananmen meydanındaki öğrenci olayları, Humeyni’nin ölümü, Güney Amerika’daki diktatörlüklerin sonu ve neo-liberalizmin zaferi, Apartheid’in sona ermesi ve Namibya’nın bağımsızlığı, Berlin Duvarı’nın çöküşü ve Romanya devrimi.

Bu sergi çerçevesinde, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ve Türk-Fransız Ticaret Derneği, XX. yüzyıl tarihinde bir dönüm noktası olan büyük jeopolitik olayların yaşandığı bu önemli yıl hakkında konferanslar vermek üzere Türk ve Fransız diplomat ve siyaset bilimcilerini davet etmişlerdir.

Konferans:

Konu: Berlin Duvarı’nın çöküşü , Özgürlüğün Serüveni

Daniel VERNET: Gazeteci, ’’Le Monde’’ gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü

Tarih: 6 Kasım Cuma günü saat 17.30’da

Konu: 1989 Türkiyesi : Dünyanın gürültüsüne kulaklarını tıkayan bir ülke mi ?

Alexandre Toumarkine : Tarihçi ve 2005’ten beri Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü
(IFEA- Istanbul) bilim sekreteridir. Galatasaray Üniversitesinde Çağdaş Avrupa Siyasi Tarihi
dersi vermektedir.

Tarih: 11 Kasım Çarşamba günü saat 17.30

Konu: Haziran 1989 Olaylarından Hareketle, bir Siyaset bilimcinin Görüş ve Analizleri.

Soli ÖZEL – Siyaset bilimci, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi

Tarih: 13 Kasım Cuma günü saat 13.00’te

Konu: 1989’den bu yana olaylar ve etkileri ışığında demokrasilerde savunma ve güvenlik

Frédéric PONS : Siyaset bilimci ve yazar. Frédéric Pons, savunma ve güvenlik konularında uzman bir gazeteci olarak, Valeurs Actuelles dergisinin ’Dünya’ bölümü Müdürü ve Savunma Gazetecileri Derneği Başkanıdır ve çeşitli okullarda ders vermektedir.

Tarih: 20 Kasım Cuma günü saat 13.00’te

Eş zamanlı çeviri sağlanacaktır