Sahakyan Korosu Konseri

24 Mart 2018 18:00

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi, Türk-Fransız Mühendisler Derneği iş birliğiyle, konser vermek üzere Sahakyan Korosu’nu ağırlıyor.

Sahakyan Korosu
Koro Şefi: Sevan Agoşyan
Piyano : Narod Agoşyan
Istanbul Modern Oda Orkestrası ile

Program:
1- L. v. Beethoven: Senfoni no 9
Solistler: Ankine Evyapan, Hugas Arzuman, Eliz Şarklı, Murat Peynirci
2- H. Avedisya: Gabuyd Yeraz (Mavi Rüya)
3- A. Hekimyan: Pari Arakil (İyi Leylek)
4- M. Yegmalyan: Der Getso (Rab Yaşam Ver)
Solist: Ankine Evyapan
5- Rahip Gomidas: Antsrev Yegav, Sona Yar, İm Çinari Yarı (Yağmur Geliyor, Sona Yar, Çınar Boylu Yarim)
6- H. Badalyan: Sareri Hovin Mernem (Dağların Rüzgârına Öleyim)
7- A.Babacanyan: Seranad
Solist: Hugas Arzuman
8- G. Çakaryan: Sari Gyalin (Dağların Gelini)
9- Anonim: Yemen Türküsü
10- G. Weiss: «Can’t Help Fallig İn Love» (Elvis Presley)
11- G. Bizet: Carmen Operasından: Habanera
Solist: Kristin Vural
12- G. Verdi: Nabucco Operasından: Va Pensiero
13- J. Drejac: « Sous Le Ciel de Paris »

Programda ara yoktur.

Sevan Agoşyan, koro şefi

1967 yılında İstanbul’da doğdu. Özel Yeşilköy Ermeni İlkokulu ve Dadyan Ortaokulundan mezun oldu. İlk müzik çalışmalarına 1979 yılında sırasıyla Nubar Bayvertyan, Hagop Dökmeciyan, Nubar Simonyan ile başaldı; nota, ilahi, halk şarkıları ve klasik Batı müziği üzerine çalışmalar yaptı. Maestro Prof. Jirayr Aslanyan ile önce klasik piyano, ardından armoni, kontrpuan, füg kompozisyon ve orkestra şefliği üzerine çalıştı. İstanbul’da çeşitli kilise korolarında ve uzun yıllar Getronagan Korosu’nda Şef Ovsanna Kalender ile beraber çalışan Agoşyan 1990 yılından itibaren SAHAKYAN KOROSU’nun aktif çalıştırıcılığını üstlenerek birçok festivallere ve koral etkinliklere katıldı. Çalışmalarında ağırlıklı olarak halk şarkılarını çok sesli olarak düzenleyip orkestraya uyumlu hâle getirerek geleneksel ezgileri genç nesillere sevdirmeyi kendine amaç edinmiştir.

Sahakyan Korosu

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra, şehirdeki nüfusu arttırmak ve şehir yaşantısını canlandırmak için Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden Ermeni asıllı sanatçıları, zanaatkârları ve iş erbaplarını getirterek şehrin belirli bölgelerine yerleştirir. Bu bölgelerden biri de Samatya ( Kocamustafapaşa ) semtidir. 1461 tarihinde Fatih’in emri ile Bursa’dan getirtilen Hovagim Episkopos ilk patrik olur. Samatya’da bulunan Bizans’ın görkemli kilisesi “Panayla Peribleptos” Emenilere verilir ve Surp Kevork İsmini alır. İlk patriklik kilisesi burası olur.
1641 yılında Patriklik makamı ve ana kilise Kumkapı semtine taşınır, fakat Samatya semti ve Surp Kevork Kilisesi Türkiye Ermenileri için yüzyıllar boyunca önemli bir merkez olma özelliğini korur.
Resmî olarak İstanbul Ermenilerinin ilk Muganni Korosu Samatya Surp Kevork Kilisesinde 1703 tarihinde kurulur. 1927 tarihinde başlayan çok sesli çalışmalar 1938 yılında resmiyet kazanır.
Günümüzde SAHAKYAN korosu yirmi beş yılı aşkın bir süredir Sevan Agoşyan yönetiminde çalışmalarına devam etmektedir. Koro yurt içi ve yurt dışı birçok sanatsal etkinliklere katılım göstermiştir, bunlardan bazıları; Boğaziçi Oda Orkestrası’yla Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 300 yıl konseri, Aynı Bahçenin Çiçekleri adı altında Devlet Türk Müziği Korosu’yla Aya İrini konseri, Beyoğlu Belediyesi Şehri-İstanbul MÜZİK FESTİVALİ Samatya Açıkhava ve Kırım Kilisesi, İstanbul Senfoni Orkestrası eşliğinde Lütfi Kırdar Konser Salonu 305. Yıl konseri, Boğaziçi Üniversitesi KORO FEST uluslararası müzik festivali, İ.T.Ü. Maçka Maden Fakültesi açılış konseri, Haliç Üniversitesi, Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi, ST. Antuan Kilisesi konserleri, Şişli Kent Kültür Merkezi, İstanbul Caz Orkestası ile 310. yıl konseri, İsrail Kudüs’de “Bahar Konseri”adı altında koro konseri, Ermenistan’da Ermenistan Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Amerikan Üniversitesi konseri. Leyle Gencer Opera ve Sanat Merkezinde Modern İstanbul Orkestrası eşliğinde 315 yıl konseridir.