Saint Esprit Katedrali, Neve Şalom Sinagogu ve Süleymaniye Camii ve Külliyesi Gezisi

31 Mart ve 2 Nisan 2015 tarihlerinde, okulumuzun 9. sınıflarıyla birlikte, Saint Esprit Katedrali, Neve Şalom Sinagogu ve Süleymaniye Camii ve Külliyesine bir kültür gezisi düzenledik.

Gezimize okulun yanında bulunan Saint Esprit Katedrali ile başladık.
1846’da ibadete açılan katedral İstanbul’daki en önemli kiliselerdendir. Papa İstanbul’a geldiğinde burada ayin yapıyor. Kilisenin hemen karşısındaki konutta kalıyor.

İlk gün, sıralarda oturarak kilisenin papazından bina ve içindeki semboller, tablolar, org, şapeller, vaftiz bölümü, günah çıkartma kabini ve sunak (altar) gibi önemli mekânlarla ilgili bilgi aldık. Daha sonra alt katta bulunan yer altı mezarını (katakomp) ziyaret ettik.

Bu mezarlıkta saray müzisyeni, kiliseyi yaptıran monsenyör ve en önemlisi bir zamanlar Notre Dame de Sion’da öğretmenlik yapmış rahibelerinin mezarlarını gördük. Yer altı mezarı alçak tavanlıydı ve bazı önemli kişiler ve ailelere ait lahitler bulunuyordu.

Kiliseden ayrılarak servislerle Galata Kulesine çok yakın bir konumda bulunan ve 1951 yılında inşa edilen Neve Şalom Sinagogu’na gittik. İstanbul’un en ünlü sinagogu olan Neve Şalom’un girişinde güvenlik üst düzeydeydi. Kilisede olduğu gibi ana salonda bulunan sandalyelere oturarak okul Türk Müdür Başyardımcımız Suzan Sevgi’nin verdiği bilgileri dinledik.

Sinagogda kilisede olduğu gibi resim ve heykeller bulunmuyordu. Göze batan sembol ise altı köşeli yıldız (Davud Yıldızı) idi. Ayrıca sinagogun sade yapısı, kubbesi, koltukların altındaki olası bir depremde korunmak için konulan baretler ve Kudüs yönündeki vitray da dikkat çekiciydi.

Buradan yine servislere binerek Süleymaniye’ye geçtik. Karnımız çok acıktığı için kısa süreli meşhur Süleymaniye kuru fasülyesinin tadına baktık.

Süleymaniye Camii Kanuni Sultan Süleyman için Mimar Sinan tarafından 1551-1557 yıllarında yapılmıştı. Namaz vaktine az bir süre önce içeriye girdik ve Mimar Sinan’ın şaheseri bizleri büyüledi. Büyük kubbesi ve fil ayağı direkleri, vitrayları, hüsnü hat örnekleri ve örümcekleri uzak tutmak için avizelere yerleştirilen deve kuşu yumurtaları dikkat çekiciydi.

Daha sonra Haliç tarafından muhteşem Haliç ve Boğaz manzarasını izledik ve fotoğraf çektik. Çevrede bulunan medreseleri, Mimar Sinan’ın Mezarını, Osmanlı zamanında ihtiyaç sahiplerine yemek verilen Darüzziyafeyi ve Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın türbelerinin de bulunduğu mezarlığı ziyaret ederek geri döndük.

İkinci grubumuzla da aynı güzergâhı izledik. Bu kez kilisenin başpapazı tarafından Fransızca bilgilendirildik ve yer altı mezarını ziyaret ettik.

İkinci grubumuzla Kilise’den sonra Neve Şalom Sinagoguna geçtik. Sinagogun tarihçesi, iç mekân ve Musevilikte ibadetler konusunda bilgi aldık .

Daha sonra Süleymaniye’ye vardık. Bu defa namaz vaktine rastlamamak için yemeği cami ziyaretinden sonraya bıraktık. Süleymaniye Camii hakkında öğretmenimizden bilgi aldık ve içini gezdik. Yemekten sonra mezarlıklardan geçerek boğaz manzarasını seyrettik ve yeni birçok yeri keşfetmenin verdiği mutlulukla okulumuza geri döndük.