Turmepa Kıyı Temizliği Etkinliği

Çevre/Sürdürülebilir Yaşam Kulübü Turmepa Temsilcileri ve Gönüllü Öğrencilerimiz Kıyı Temizliği Etkinliğine Katıldı
19 Eylül’de TURMEPA’nın düzenlemiş olduğu. ’’Uluslararası Kıyı Temizleme Etkinliği (ICC)’’ne katıldık. Etkinliğe Avrupa yakasından katılan arkadaşlarımız Kabataş Adalar Vapur İskelesi’nde; Anadolu yakasından katılan arkadaşlarımız Kadıköy Adalar Vapur İskelesi’nde TURMEPA görevlileriyle buluştular. Kabataş’tan 8:30’da hareket eden Adalar vapuruna bindik. Kalan arkadaşlarımız 8:50’de Kadıköy’de bizimle vapurda buluştular. Yaklaşık 1 saatlik bir yolculuktan sonra Heybeliada’ya vardık. Burada bütün katılımcılar ve TURMEPA ekibi toplandık ve adanın arka tarafında bulunan etkinlik alanına geçmek üzere ’’Mavi Marmara’’ vapuruna bindik.
Vapurdan indikten sonra sigara izmariti, cam, plastik, metal olmak üzere 4 gruba ayrıldık. NDS öğrencileri olarak cam grubunu seçtik. Grubumuza eldiven ve çöp torbaları dağıtıldıktan sonra etkinlik alanına doğru yürüdük. Gördüğümüz çöpler karşısında çok şaşırdık. Bütün koy çöplük olarak kullanılmış gibiydi. Gönüllüler devletin denize çöp döktüğünü ve bu çöplerin akıntıyla kıyıya vurduğunu söylediler. Herkes koy boyunca dağılarak grubuna ait çöpleri toplamaya başladı. Biz etraftaki cam şişeleri ve cam kırıklarını topladık. Bazıları içtiği şişeleri atmakla kalmayıp kırdıkları için toplaması çok daha zordu. Burada verdiğimiz uğraşlar sonucu kıyı temizliğinin insanlar bilinç kazanmadıkça olumlu bir sonuca varmayacağını gördük. Yaklaşık 50-100 kişinin bir saat süren temizliğinden sonra bile koy hala çöp doluydu. Bunu fark etmek bizi daha duyarlı bireyler haline getirdi.
Bütün ekipler, etkinlik bitince toplanıp atık değerlendirmesi yaptılar. Sonrasında TURMEPA genel müdürü Akşit Özkural konuşma yaptı. Bütün katılımcılara teşekkür etti ve çevre temizliğinde eğitimin önemini vurguladı. Ardından Milli Sutopu Takımı gösteri yaptı ve etkinlik sonlandı. Hepimiz TURMEPA’nın ayarlamış olduğu vapurla Bostancı’ya gittik ve evlerimize dağıldık. Katılımcı arkadaşlarımıza ve TURMEPA’ya teşekkür ediyoruz.
Katılımcılar: Levent SAĞ, Zeynep SÖZEN, Ceylin BORMALI, Deniz TAN, Damla TOKÖZ, İlayda ÇANAKPINAR, Yaren BULUT, Zeynep ÜRER, Serra ATİLLA, Zeynep UNCU

Levent SAĞ 330
Zeynep Sözen 596