2012 Yılı NDS Edebiyat Ödülü

15 Mayıs 2012 19:00

Fransız Sarayı’nda

2012 Yılı NDS Edebiyat Ödülü

NDS Edebiyat Ödülü dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazan bir Türk yazarın eserine; bir sonraki yıl ise Fransızca yazan ve eseri Türkçeye çevrilmiş Türk veya yabancı bir yazarın eserine verilmektedir. Yazar, gazeteci, öğretim üyesi NDS mezunlarından oluşmuş dokuz kişilik jürinin yapacağı değerlendirme sonucu verilecek ödülün miktarı, 16 000 TL’dir. Ödül, yazar ve çevirmen arasında 12 000 TL yazar, 4 000 TL çevirmen olarak pay edilecektir.

Bu bağlamda ilk olarak, “2009 yılı NDS Edebiyat Ödülü”ne “Kalenderiye” romanı ile Gürsel Korat layık görülmüştür.

Yine “Şehper Dehlizdeki Kuş” adlı öykü kitabıyla Ayşegül Çelik, mansiyon kazanmıştır.

2010 yılı NDS Edebiyat Ödülü ise Türkçeye çevirisi Yıldız Ademoğlu Atlan tarafından yapılan Magnus adlı romanıyla Fransız yazar Sylvie Germain’e verilmiştir.

2011 NDS Edebiyat Ödülü’nü “Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler” adlı kitabıyla Yalçın Tosun kazanmıştır; Gaye Boralıoğlu “Aksak Ritim” adlı kitabıyla mansiyon kazanmıştır.

Ödül törenleri, 2009 ve 2010 yıllarında Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Bernard Emié himayesinde, 2011 yılında ise Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Hervé Magro himayesinde Fransız Sarayında gerçekleştirilmiştir.

2012 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü «Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara » adlı romanıyla Mathias Enard’a verilecek. Can Yayınları tarafından yayımlanan romanı Fransızcadan Türkçeye Aysel Bora çevirdi.

Jüri, aynı zamanda Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan «Nereye Gidiyoruz Baba ?» adlı kitabıyla Jean-Louis Fournier’ye de Mansiyon Ödülü verilmesini kararlaştırmıştır.

Jüri tarafından bu yılki ödüle layık görülen Mathias Enard, ödülünü 15 Mayıs 2012 Salı akşamı Fransız Sarayı’nda, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Laurent Bili’nin yüksek himayelerinde yapılacak törenle alacaktır.

JÜRİ :

Tomris ALPAY (NDS 62), Liz BEHMOARAS (NDS 68), Yazgülü ALDOĞAN (NDS), Mayda SARİS (NDS 74), Zeynep SABUNCU (NDS 76), Emel KEFELI (NDS 78), Feyza ZAİM (NDS 79), Özlem YÜZAK (NDS 82), Arzu ÖZTÜRKMEN (NDS 83)