2014 NDS Edebiyat Ödülü Atiq Rahimi’ye verildi

Her geçen yıl başarısı daha da büyüyen ve edebiyat dünyasında önemli bir yer kazanan NDS Edebiyat Ödülü bilindiği üzere dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazan bir Türk yazarın eserine; bir sonraki yıl ise Fransızca yazan ve eseri Türkçeye çevrilmiş Türk veya yabancı bir yazarın eserine verilmektedir.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre Dame de Sion’lular Derneği tarafından düzenlenen NDS Edebiyat Ödülü’nün amacı, Türk edebiyatçıları ve Frankofon yazarlar arasında bir köprü kurmak ve ayrıca edebiyat tutkusunu gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Ödül töreni her sene olduğu gibi bu yılda Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi himayesinde Fransız Sarayı’nda gerçekleşti.

6.Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü Afganistanlı Frankofon yazar Atiq Rahimi’nin «Kahrolsun Dostoyevski » adlı romanına verildi.
Ebru Erbaş tarafından Fransızcadan çevrilen « Kahrolsun Dostoyevski » Can Yayınları tarafından basıldı. İlk kitaplarını Farsça, son iki kitabını ise Fransızca olarak yazan Atiq Rahimi’nin « Sabır Taşı » adlı romanı Fransa’da 2008 Goncourt Ödülü’ne layık görülmüştü. Yazarın romanlarının özelliği, üslubunun yalın ve Fars masallarındaki gibi lirik olmasıdır.

Edebiyat ve kültür-sanat dünyasının ünlü isimlerini bir araya getiren tören, yazar Atiq Rahimi’in konuşmasıyla eşine az rastlanır bir atmosferle sonlandı. Atiq Rahimi’nin, tören için hazırladığı kısa bir öyküyle Afganistan’dan kaçışını anlatması geceye damgasını vurdu.