Fransa’daki Üniversitelere Başvuru Süreci

FRANSA’DA EĞİTİM

Okulumuzda Fransa’da ve Fransızca konuşulan Avrupa ülkelerinde eğitim için danışmanlık bürosu bulunmaktadır. France Education markasına sahip kurumumuzda her yıl öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek öğrenimlerine Fransa’da devam edebilmek için Fransız Üniversiteleri’ne başvuru yapmaktadır. Geçtiğimiz yıllara göre bir değerlendirme yapıldığında başvuran öğrencilerin 2/3’ü kabul almaktadır. Bu başvurular Ocak ayında okulumuzda tamamlanmakta ve lisans başvuruları için tek yetkili kurum olan Campus France aracılığı ile okullara aktarılmaktadır. Fransa için devlet üniversiteleri dışındaki okulların başvuruları her okulun belirlediği prosedüre uygun olarak bireysel başvuru şeklinde yapılmaktadır. Belçika ve İsviçre için de okulların belirlediği prosedür geçerli olmaktadır.

Fransa’da eğitim görmeyi planlayan öğrenciler gitmeyi düşündükleri ülkenin yüksek öğrenim sistemi, öğrenim görülecek alanların kapsamları, okulların başvuru koşulları ve dosya kapsamı, okulların bulunduğu şehirlerle ilgili kaynaklar, okul siteleri ve Campus France sitesinin kullanımı hakkında bilgi almak için danışmanımızla görüşebilirler. Başvuru dosyasının hazırlanması ve tamamlanması ile ilgili olarak da danışmanımız ve müdür yardımcımız her aşamada öğrencilere destek olmaktadır.

Başvuru ve bilgilendirme süreci şu şekilde gerçekleşmektedir :

Eylül-Ekim ayları son sınıf öğrencileri için yoğun bir bilgilendirme ve yönlendirme sürecidir. Bu dönemde öğrenciler danışmanımız, müdür yardımcısı ve öğretmenleri ile görüşerek Fransa’da gerçekleşecek bir eğitim projesi oluşturmak için bilgi alırlar. Velilerimiz de aynı şekilde arzu ederlerse danışmanımızdan randevu alabilirler. Bu süreçte Fransa’daki farklı alanlardaki okulların temsilcileri (mühendislik ya da işletme okulu) ve yüksek öğrenimin resmi temsilcisi Campus France yetkilileri sunum yapmak için okulumuza gelirler. Öğrenciler gibi veliler de bu toplantılara davetlidir. Sunumlarda kurumlar ve eğitim sistemi hakkında resmi bilgiler verilir, tecrübeler paylaşılır ve sorular cevaplanır. Öğrenciler tutarlı bir proje oluşturabilmek için önlerine sunulan bu seçenekleri değerlendirirler.

Kasım ayında Fransa’daki devlet üniversiteleri için başvuru süreci başlamaktadır. Danışmanımız desteğiyle Campus France sitesi üzerinde kayıt oluşturulur ve başvuru dosyası doldurulmaya başlanır.

Aralık ayının ilk yarısında formun ilk bölümü olan eğitim projesi ve motivasyonlarla ilgili kısım Fransızca öğretmenlerinin kontrolünde ve danışman desteği ile tamamlanmaktadır. İkinci bölüm olan okul tercihleri ve okullara yönelik motivasyon mektupları Ocak ayı başında bitirilir ve başvuru için istenen evraklar okula teslim edilir. Son sınıf dönem notlarını da kapsayan not dökümü belgeleri ilk dönemin sonunda okul tarafından başvuru dosyasına eklenerek dosyalar onaylanır ve İstanbul Campus France merkezine ulaştırılır.

Diğer okulların ve ülkelerin başvurularına ise Şubat ayı itibariyle başlanır ve başvuru yapılacak okulun belirlediği tarihe göre bahar aylarında başvuru dosyası tamamlanıp okullara gönderilir.

Fransa’daki üniversite başvuruları için yanıtlar Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında gelmektedir. Yanıtların takibi ile ilgili olarak da öğrencilerimize destek verilmektedir. Öğrenciler okullara kayıt olacaklarına dair teyit mektuplarını en geç Temmuz ayı sonuna kadar göndermelidir. Üniversite sınav sonucu belgesi ile Eylül ayında öğrenci vizesi alarak kesin kayıt için şahsen okullara başvurmaları gerekmektedir. Öğrenci vizesi başvurusu Fransa’ya gidilecek tarihten en az 3 hafta önce Fransa Başkonsolosluğu’nun aracı kurumu olan VFS Global’e yapılmalıdır.

Bu konuda daha fazla bilgi için Pınar Küçük Pilon ile görüşebilirsiniz.
pinar.kucuk@nds.k12.tr