Genel Bilgi

NOTRE DAME DE SION FRANSIZ LİSESİ

27 Kasım 1856 tarihinde açılan Notre Dame de Sion, ülkemizin ilk kız lisesidir. Lise öğrencileri, ilk günden itibaren başkalarına saygıyı, farklılıklara açık olmayı ve hoşgörüyü öğrenmişler ve uygulamışlardır. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla okul, Türk Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmış ve o dönemden itibaren Türk Milli Eğitiminin amaç ve ilkeleri doğrultusunda seçkin bir eğitim ve öğretim kurumu olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

Atatürk’ün üç manevi kızının eğitimi için okulumuzu tercih etmiş olması ayrı bir gurur kaynağımızdır. 1971 yılında ilkokul bölümünü, 1972 yılında yatılı kısmını kapatan kurum 1989’da rahibelerin yerine yönetime laik bir müdür getirmiştir. 140 yıl kız lisesi olarak hizmet veren bu köklü okul 1996 - 1997 Öğretim Yılında geleneksel özelliklerini karma eğitimde sürdürmeye karar vererek erkek öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Bu gelişim ile 2006 yılında 150. yılını, 2016’da 160. yılını kutlayan okulumuz, geçmişinden aldığı değerler ve birikim ile çağdaş eğitimi kaynaştırmayı ilke edinmiştir.

Eğitim-Öğretim

Okulumuz, 220 erkek, 457 kız toplam 677 öğrencisi için, 56’sı Türk 21’i yabancı toplam 77 öğretmeniyle, gençlerin kendilerini ve sahip oldukları özgün ve yapıcı-yaratıcı güçleri tanımaları ve bu özelliklerini geliştiren, sorumlu, özgür, üretken, katılımcı ve mutlu birer birey olmaları için tüm olanakları kullanmaktadır.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesinde eğitim Hazırlık+4 yıldır. Okulda, Fransız Liselerinin kabul edilmiş müfredat programı uygulanır. Eğitim-öğretim Türkçe ve Fransızca olmak üzere iki dilde yapılmaktadır. Hazırlık yılından itibaren ikinci yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilir.

Okulun diploması Fransız Bakaloryasına denktir. Diğer taraftan Galatasaray Üniversitesi’nin Fransız okullarına tanıdığı %25’lik iç sınav kontenjanına dahildir (Y-LYS puanına göre ilk 25 000 öğrenci arasında olunması koşuluyla). Sonuçta mezun öğrenci, üniversite sınavı sonucunda kazandığı bölüm, Fransa’da kabul edildiği bölüm ve Galatasaray Üniversitesinde kazandığı fakülte arasında seçim yapabilme olanaklarına sahip olmakta veya ABD, Kanada, İngiltere gibi farklı ülkelerde öğretimlerini sürdürmeyi de seçmektedir.
Öğrencilere bu süreçlerde konularda uzman rehber öğretmenler destek olmaktadır.

Sosyal etkinlikler yönünden de zengin olan okulumuzun ana amacı öğrenciyi hayata hazırlamaktır. Spor ve tiyatro dallarındaki başarılarımız özellikle dikkati çekmektedir.

Özel Programlar

Öğretmen ve öğrencilerine akademik ve bilişim alanlarında uluslararası sertifika programları sunan okulumuz, öğrencilere Avrupa Konseyi dil kriterlerine uygun dil sertifikalarını önerir.

Kütüphane

Okulumuz kütüphanesinde (Medyatek) bir kısmı koleksiyon olan 10.000’in üzerinde kitap bulunmaktadır. Elektronik veri tabanı ile donatılmış görsel ve işitsel kaynakların bulunduğu bir alana sahip olan kütüphanemiz yapısal özellikleri ve olanakları ile örnek olacak özelliktedir.

Donanım

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde tüm Fen dersleri için özel laboratuvar bulunmakta olup sınıfların en fazla 24 öğrenci olmasına önem verilir. Sınıflarda akıllı tahta ve projeksiyon sistemi bulunmaktadır. Öğrenciler derslerde taşınabilir bilgisayar kullanırlar.
Okul, güçlü teknik donanımı ile tiyatro konser gibi birçok etkinliğin yapılabildiği bir tiyatro ve konser salonuyla, farklı sanatçılarının ağırlandığı bir sergi salonuna sahiptir. 2014 yılında açılan Spor Kompleksinde bulunan fitness, spor sahaları, yüzme havuzu vb. alanları öğrenciler Beden Eğitimi derslerinde ve okul sonrası saatlerde bireysel ve takım sporları için kullanmaktadır.

Kurumun Adı: Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi

Adres: Cumhuriyet Caddesi No.127 Harbiye 34373 İstanbul

Kuruluş Tarihi: 1856

Telefon: 0212- 219 16 97 - 0212 -231 26 16